87-en vették meg a névjegyzékben szereplők adatait

A jövő vasárnapi önkormányzati választáson induló jelöltek és jelölőszervezetek vásárolhatták a közvetlen politikai kampányhoz a névjegyzékben szereplők név- és lakcímadatait, és azokat a szavazás napján meg kell semmisíteniük.

A jövő vasárnapi önkormányzati választáson induló jelöltek és jelölőszervezetek megvásárolhatták a névjegyzékben szereplők név- és lakcímadatait; a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint ezt 87-en tették meg. A választási eljárásról szóló törvény szerint a választásra nyilvántartásba vett jelöltek és listát állító jelölőszervezetek kérhetik a választási irodáktól a szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgárok név- és lakcímadatait közvetlen politikai kampánytevékenység folytatása érdekében.

Ennek feltétele volt, hogy amennyiben a jelölt kérte az adatokat, akkor igazolja, hogy 101 500 forint adatszolgáltatási díjat befizetett a Nemzeti Választási Iroda számlájára. Ha a listát állító jelölőszervezet kérte az adatokat, az adatszolgáltatási díj a listás választókerületben megválasztható képviselőnként 101 500 forint volt. Az NVI adati szerint országszerte 87 jelölt és jelölőszervezet vásárolta meg az adatokat a közvetlen kampányhoz. Az így megszerzett választói adatokat a jelöltnek, illetve a listát állító jelölőszervezetnek legkésőbb a szavazás napján meg kell semmisítenie, és az erről készült jegyzőkönyvet három napon belül át kell adnia az adatokat szolgáltató választási irodának.