Kövér: ez a választás fontosabb, mint eddig bármelyik volt

"A mostani választás minimum huszonöt százalékkal fontosabb, mint eddig bármelyik volt, hiszen ez már öt évre szól" - mondta Kövér László Isaszegen egy lakossági fórumon pénteken.

Az Országgyűlés elnöke szerint az a legfontosabb, hogy helyben megfelelő kezekben legyen a település élete; megfelelő rálátással, korrektséggel, felkészültséggel és szorgalommal megáldott embereket érdemes választani.  Olyan emberekre érdemes voksolni, akikben megvan az együttműködésre való készség és képesség - mondta Kövér László.

Együtt kell működni a képviselőtársakkal, a település lakóival és mindazokkal, akikkel a közös munka jelentős mértékben meghatározza az adott közösség fejlődését - tette hozzá.

Az ellenzék kijelentéseire utalva, amelyek szerint fideszes politikusok "megzsarolták" az adott települést, a házelnök közölte: "ez nem Lamperth Mónika pártja. Ez az a párt, amelynek kormánya (...) minden önkormányzatot kiváltott abból az adósságcsapdából, amelybe az előző kormányok lökték vagy a polgármester, a testület felelőtlen politikája, és ami gyakorlatilag az egész önkormányzati rendszert működésképtelenné tette".

Szólt arról is, hogy az együttműködés területe a megyei vezetésre is kiterjed. Emlékeztetett, a megyei közgyűlésbe jutók pártlistáról kerülnek be, és "a település szempontjából sem közömbös, hogy kik fogják elosztani azokat a területfejlesztési forrásokat, amelyekről ezentúl  a megye dönt".

A házelnök az Európai Bizottságban az oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági ügyekkel foglalkozó tárca élére jelölt Navracsics Tibor biztosjelölti meghallgatásával kapcsolatban közölte: folytatódik mindaz, ami eddig történt.  Álláspontja szerint a támadások mögött már "az életünket, a civilizációnkat meghatározó értékekről van szó, most már ezekről folyik a háború".

A fórumon kérdésre válaszolva a házelnök azt mondta: fogalma sincs, milyen tanácsokra számít Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Zoltai Gusztávtól, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének volt ügyvezető igazgatójától. Közölte: azokkal ért egyet, akik azt gondolják, hogy "ez egy olyan rossz döntés volt, amelynek a súlyát nehéz is igazából mérlegelni".

Megítélése szerint ennek a döntésnek nagy a morális ára, mert "Zoltai Gusztáv mindent megtestesít, amit az elmúlt 24 évben nagyon nehezen tudtunk elviselni". Mint mondta, érteni véli Lázár János szándékait, de a kinevezett tanácsadó "nem az az ember, akivel bármilyen közösséget kell vállalni".