Devizahitelek: Áder döntését az alaptörvény vezérli

A köztársasági elnököt a devizahiteleket érintő törvény aláírása során az az egyetlen szempont vezérli, hogy a jogszabály összhangban van-e az alaptörvény előírásával - ezt az államfő írta pénteken, a Fidesz frakcióvezetőjének küldött válaszlevelében.

Áder János a levelében - amelyet a Köztársasági Elnöki Hivatal az MTI-hez is eljuttatott - azt írta: "eleget téve az Alaptörvényben rám rótt jogoknak és kötelezettségeknek, a devizahiteleket érintő törvény aláírásáról is a rendelkezésemre álló alkotmányos határidőn belül, alapos vizsgálatot követően hozom meg a döntésemet".

Az államfő azt írta: következetesen ragaszkodik ahhoz a megválasztásakor tett kijelentéshez, amely szerint "ha száz kifogástalan törvényt kapok az Országgyűléstől, mind a százat alá fogom írni, ha pedig száz rosszat, hibásat, mind a százat vissza fogom küldeni".

Áder János úgy fogalmazott: "tisztségemből adódó felelősségem, hogy döntésemet semmilyen más szempont, vélemény, kérés vagy felszólítás - érkezzen az bárhonnan is - ne befolyásolhassa". Az államfő a mindenkori köztársasági elnök döntéseinek alkotmányos integritását és annak tiszteletben tartását olyan közös érdeknek tekinti, amelynek biztosításában mindenkinek érdemes partnernek és szövetségesnek lennie - írta.

Az Országgyűlés szeptember 24-én fogadta el azt a jogszabályt, amely alapján a bankoknak el kell számolniuk ügyfeleikkel az árfolyamrés semmissége és az egyoldalú szerződésmódosítások miatt keletkezett túlfizetéseiket. A július elején elfogadott első devizahiteles törvény után ez a második jogszabály, amelyet az Országgyűlés a Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatban megszavazott.

A Köztárasági Elnöki Hivatal arról tájékoztatta az MTI-t, hogy szeptember 29-én érkezett meg a hivatalhoz a jogszabály, és az aláírására öt napja van a köztársasági elnöknek, azaz a határidő október 4-én jár le.