Turnéra indul a Nemzeti Színház

A Johanna a máglyán című darabbal október 9-én, a Mesés férfiak szárnyakkal című produkcióval 10-én lép fel a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház nemzetközi fesztiválján.

A Nemzeti Színház emellett csütörtökön a gdanski Shakespeare-fesztiválon játssza a Silviu Purcarete rendezésében februárban bemutatott Ahogy tetszik című darabot. A radomi Gombrowicz-fesztiválon pedig október 25-én mutatja be friss produkcióját, a szeptember elején műsorra tűzött, Andrzej Bubien rendezte Operettet.

Vidnyánszky Attila, a színház igazgatója az MTI-nek csütörtökön kiemelte: példa nélküli a Nemzeti Színház történetében, hogy három fesztiválon vesz részt egy hónap alatt.

A Nemzetközi Alekszandrinszkij Színházi Fesztiválon szereplő két produkció - a Johanna a máglyán és a Mesés férfiak szárnyakkal - rendezője elmondta: a szentpétervári fesztiválon a világ legjobb színházai vesznek részt évről évre.

"Erre a meghívásra nagyon büszke vagyok" - mondta Vidnyánszky Attila hozzátéve, hogy kiemelt vendégként lesznek jelen a rangos fesztiválon, amelyen ő maga is először vesz részt.

Az oroszországi eseményre a Nemzeti Színház két előadásával csaknem háromszázan utaznak ki. A Johanna a máglyán vendégjátékának különlegessége, hogy a szereplők, a tánckar, a kórus és a gyermekkar Magyarországról érkezik, de az előadásba szentpétervári zenekar áll be.

Vidnyánszky Attila a felkészülésről elmondta, hogy a szentpétervári színháznak nincsen olyan süllyesztőrendszere, mint a Nemzeti Színháznak, a Johanna a máglyán viszont tele van trükkökkel, amelyeket ki kellett váltani, ezért a darabot most három napon át újrapróbálják.

Beszélt arról is, hogy a Mesés férfiak című produkciót már az elmúlt napokban átalakították. "A munka megéri, hiszen komoly meghívásról, odafigyelésről van szó" - tette hozzá.

Az igazgató-rendező hozzátette, hogy a díszletek csütörtökön indulnak Szentpétervárra, a csapat egy része hétfőn utazik, kedden pedig már próbálnak Szentpéterváron, ahol egy hétig vendégeskedik a társulat.
Vidnyánszky Attila megjegyezte, hogy a produkcióikat meghívó színházakkal, fesztiválokkal már régóta kapcsolatban van, de ebből nemj következik automatikusan a meghívás. A fesztiválszerepléseket annak köszönhetik, hogy presztízse van már a Nemzeti Színháznak, és a válogatók eljönnek Budapestre megnézni az előadásokat.

Mint ahogy felidézte, az Operettet például - amelynek utazó stábjában 96-an vannak - még egy májusi főpróbán nézték meg és hívták meg a lengyelországi Radomba, az egyetlen Gombrowicz-fesztiválra. Vidnyánszky Attila elmondta: ezen a fesztiválon díjakat is átadnak, míg a másik kettő inkább találkozó jellegű, nem értékeli zsűri a produkciókat. Kiemelte: ilyen nagyszabású produkciókkal még nem jártak vendégjátékon, és nagyon nagy dolognak tartják, hogy a fesztiválok - nem kevés pénzt áldozva erre - meghívták az előadásokat.

A gdanski vendégjátékról elmondta: jelentős Shakespeare-fesztiválról van szó, amelyen már egy alkalommal részt vett a debreceni társulattal az általa rendezett Ahogy tetszik című darabbal.

Az igazgató elmondta, hogy tavaszra franciaországi turnét terveznek, és Varsóba is ellátogat a színház. Továbbra is játsszák előadásaikat a határon túli magyarlakta területeken: elutaznak a Vajdaságba, Beregszászba, és egy sepsiszentgyörgyi fesztiválon is részt vesz a Nemzeti Színház.

Vidnyánszky Attila beszélt arról is, hogy a kortárs orosz színházi élet egyik emblematikus alkotója, a Sztanyiszlavszkij által alapított moszkvai Művész Színház rendezője, a Mejerhold Művészeti Központ igazgatója, Viktor Rizsakov dolgozik jelenleg a Nemzeti Színház társulatával. A neves művész Gorkij Éjjeli menedékhely című darabját állítja színpadra Luka szerepében Törőcsik Marival. Mint ahogy Vidnyánszky Attila elmondta, izgalmas előadás várható különleges megoldásokkal. Jelezte: már látható, hogy a produkció nem a klasszikus realista színházi hagyományok szellemében készül.

A társulattal dolgozó külföldi rendezőkről szólva arról is beszélt, hogy tavasszal a szentpétervári Nagy Drámai Színházat (BDT) vezető Andrej Mogucsij állítja színpadra Franz Kafka A per című művét a Nemzeti Színházban.