Tér- és szoboravató Salgótarjánban

Felújítását követően szerdán átadták Salgótarjánban az Erzsébet teret, amelynek közepén Buczkó György, Munkácsy-díjas üvegtervező szobrászművész alkotása látható. A helyi üveggyáraknak is emléket állító kompozícióval díszített teret egy városrehabilitációs program keretében, 56 millió forintból újíttatta fel az önkormányzat.

Hangsúlyos díszítőelemet kapott a salgótarjáni Erzsébet tér az új üvegszoborral. Buczkó György díszkútja 1975-től lepusztulásáig, 2012-ig a város egy másik közterén állt. Az üveglapokból készült alkotás egy négybe hasított kocka, amelyben úgy zubogott a víz, mintha az vájta volna ki az elemek közti levegős teret. Az elvízkövesedett és megrongálódott alkotást restaurálni szerették volna, végül úgy döntöttek, a szerzőt egy másolat elkészítésével bízzák meg.

A másfél méteres élhosszúságú másolattal Salgótarján egykori üveggyárainak is emléket kívánt állítani - mondta a hirado.hu-nak a Munkácsy-díjas üvegszobrász, aki szerint a városlakók még ma is kötődnek egykori síküveggyárukhoz, illetve az öblösüveggyárukhoz, és megszerették az eredeti alkotását.

Teret és szobrot avattak Salgótarjánban


Buczkó György beszámolt arról is, díszkútjáról azt tartották, hogy szerencsét hoz, sokan aprópénzt is dobáltak bele (a szerdai térátadón is került a medencébe némi apró), és sikeres vizsgák után örömmel gázoltak a vizében a diákok. Hozzátette még, hogy a hetvenes években kevés nonfiguratív alkotás született, ez is azok egyike volt.

Székyné Sztrémi Melinda, a város polgármestere a tér és a szobor átadóünnepségén hangsúlyozta: nem csupán a város építőköveire büszkék, hanem az ott élő emberekre, a város tehetséges művészeire is. Bejelentette: kedden átadták Salgótarján lengyel testvérvárosában, Gliwitzében Erdei Sándor szobrászművész Báthori István-szobrát. A fejedelem egész alakos kőszobra Salgótarjánban a Báthori téren állt, felújítása idején egy másolat helyettesítette, restaurálását követően ezt kapták meg ajándékként és fogadta el a lengyelek.

A salgótarjáni fejlesztésekről a polgármester elmondta: a városrekonstrukciós munkálatokhoz egy szociális célú város-rehabilitáció is kapcsolódott náluk, ennek eredménye az ifjúsági tanácsadó iroda épületének, a Szent József Plébániatemplom előtti térnek, vagy a salgótarjáni evangélikus egyházközség régi lelkészlakjában a hamarosan elkészülő szociális foglalkoztatóvá alakítása, továbbá a ma átadott Erzsébet tér 56 millió forintba került teljes rekonstrukciója. A tér- és szoboravatón a Salgótarjáni Rézfúvós Kvintett játszott hangulatos térzenét a járókelőknek.