Tarlós: A baloldali szavazókat is nekem kell felvállalnom

A baloldali szavazók érdekeit is neki kell felvállalnia, minthogy nincs baloldali főpolgármester-jelölt - mondta Tarlós István a köztévében. A városvezető szerint ellenfelei most arról győzködik Budapest népét, hogy három év alatt lett negyvenéves a 3-as metró.

Némelyik főpolgármester-jelölt úgy beszél, mintha alkotmányozó nemzetgyűlést kellene választani az ultrademokratikus Gyurcsány Ferenc kívánalmainak megfelelően, de hát most nem erről van szó, főpolgármesterre van szükség, és várost kell vezetni, aminek megvannak az alapfeltételei – jelentette ki Tarlós István főpolgármester az M1 Ma reggel című műsorában. Hozzátette: a baloldali szavazók érdekeit is neki kell felvállalnia, minthogy nincs baloldali főpolgármester-jelölt.

Felhívta a figyelmet arra: ki sem ejtett a száján ilyen szót, hogy lemondás, vagy "ehhez hasonlók". "Vegyük egy rendszerelvű építménynek azt, amit a fővárosban meg kell csinálni. Ennek vannak bizonyos sarokpontjai, amiket ha nem tűznek ki a geodéták, akkor az építmény inogni fog. Én arról beszéltem, hogy mik ezek a sarokpontok, mert ha ezek nincsenek, el kell gondolkodni arról, mi legyen. Ennek köze nincs semmiféle lemondáshoz, eszemben sincs, minden forintért harcolni fogok, csak éppen némi rendszerelvűséggel gondolkodom arról, mit lehet, és mit nem" – fejtette ki a városvezető annak kapcsán, hogy korábban olyan hírek jelentek meg, miszerint megfontolja a lemondását, ha a kormány nem ad pénzt bizonyos budapesti projektekre, a többi közt a 3-as metró megújítására.

"Egy választási kampány finisében nem sok értelmét látom annak, hogy háromezer-hatszázhuszonötödször is elmagyarázzam azt, amit háromezer-hatszázhuszonnégyszer elmondtam már" – reagált Tarlós István arra a kérdésre, mi lesz a 3-as metró felújításának második fázisával. Szerinte a szerelvények és a metróvonal felújításának kérdését egy választási kampányban „illik összekeverni”. (Előbbire már van, utóbbira még nincs kormánygarancia.) Különösen olyan politikai közösségeknek, melyek hagyták a metrót ilyen állapotban, aztán most győzködik Budapest népét arról, hogy három év alatt lett negyvenéves a metró - hangoztatta.

Arra a felvetésre, miszerint gyakran összekeverik a közép- és hosszú távú fejlesztési terveket meg a már elindult projekteket, úgy reagált: ha ez a keveredés meg nem értésből fakad, az nagyon nagy baj, mert ez súlyos politikusi alkalmassági kérdéseket vet fel. Ha pedig nem erről van szó, akkor nem túl szimpatikus kampánytechnika összekeverni a jövőképet, a távlati terveket az operatív projektekkel.

"Van jövőképünk. Elkészítettük a 2030-ig szóló városfejlesztési koncepciót, és az ezzel paralell területfejlesztési koncepciót, ami az agglomerációra vonatkoztatható. Van integrált területfejlesztési stratégiánk, ami egy hosszú távú projektlista, vannak középtávú terveink, tematikus fejlesztési programok (barnamezős területekre, a Duna-partokra vonatkozó, illetve a szociális városrehabilitációs program), és van az a program, ami azon fejlesztéseket tartalmazza, melyek vagy már elindultak, vagy a következő ciklusban indulnak és fejeződnek be" - magyarázta el.