Putyin: Az oroszok nyugodtan fogadják a szankciókat

Vlagyimir Putyin bírálta azokat a külföldi kormányokat, amelyek szerinte akadályozzák országaik cégeit abban, hogy az ígéretes orosz piacon működjenek. Az orosz államfő egy moszkvai nemzetközi befektetési fórumon fejtette ki véleményét pénteken.

Az orosz elnök "teljes képtelenségnek" nevezte, hogy az Oroszországgal szemben Ukrajna-politikája miatt foganatosított büntetőintézkedések keretében a külföldi cégeket korlátozzák. Egyben jelezte: mindezek ellenére "számos komoly befektető és Oroszország régi gazdasági partnerei" növelik tevékenységüket az orosz gazdaság különböző területein.

Putyin úgy vélte, megmaradt a bizalom országa iránt, és kijelentette, hogy Oroszország továbbra is a gazdasága fejlesztését szolgáló magántőke bevonására helyezi a hangsúlyt.

Az államfő megnyugtatta a külföldi befektetőket, hogy az orosz vezetés semmiféle korlátozásra nem készül vagyonuk, tőkéjük és a külföldi valuták mozgását illetően. A privatizáció tömeges felülvizsgálatát sem tervezik - tette hozzá a Basnyefty-üggyel kapcsolatban.

A politikus azt hangsúlyozta a VTB pénzügyi-üzleti csoport befektetői cége által szervezett nemzetközi tanácskozáson, hogy Oroszország nem érdekelt abban, hogy elforduljon Európától, azonban az ázsiai országokkal - és azok között is a Kínával - való együttműködést tartják a legígéretesebbnek.

Arról is beszélt, azon gondolkodnak, hogy áttérnek a nemzeti valutákban történő elszámolásra a Sanghaji Együttműködésen (Kína, Kazahsztán, Kirgizisztán, Üzbegisztán, Tádzsikisztán, Oroszország) és a BRICS-tömörülésen (Oroszország, Brazília, Kína, India, Dél-Afrika) belül. Megjegyezte, hogy ha az Oroszország-ellenes nyugati szankciók kényszerítik őket, akkor felgyorsítják a kapcsolatok erősítését Kínával.

Putyin szerint a nyugati szankciók megsértik a Kereskedelmi Világszervezet alapelveit, aláássák a nemzetközi pénzügyi intézményekbe, a külföldi valutákba vetett bizalmat, és a büntetőintézkedéseknek hosszú távon kedvezőtlen következményei lesznek a világgazdaságra is.

Az elnök leszögezte: országa nyugodtan fogadja a szankciókat, és úgy vélte, hogy nem kell tragikusan felfogni az oroszországi fogyasztói árak növekedését sem. Szerinte ez ideiglenes lesz, és az élelmiszer-behozatal korlátozása jelentős lökést ad az orosz mezőgazdaság fejlesztésének.

Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszter a moszkvai befektetői fórumon ugyanakkor "pattanásig feszültnek, robbanásveszélyesnek" nevezte az orosz gazdaság helyzetét a jelenlegi, 8 százalékot is meghaladó pénzromlás és a GDP mindössze 0,8 százalékos növekedése miatt.