Összecsapások Nápolyban

Utcai harcba torkollott Nápolyban csütörtökön az Európai Központi Bank (EKB) monetáris tanácsának értekezletével egy időben rendezett tüntetés. A rendőrség vízágyúval és könnygázzal oszlatta fel a találkozó helyszínét megostromló tüntetőket.

Munkanélküliek, bevándorlók, nyugdíjasok, bal- és jobboldali ifjúsági szervezetek vonultak fel Nápolyban az Európai Unió és az EKB politikája ellen tiltakozva. A magasba tartott táblák szégyennek nevezték az Európai Unió gazdasági és szociális intézkedéseit, társadalomellenesnek az EKB-t. A tüntetők közül többen sisakot viseltek, vagy maszkkal takarták el arcukat.

A város utcáin békésen indult tüntetés célállomása az EKB értekezletének helyszíne volt, a Nápoly magasabb részén levő Capodimonte egykori királyi palotánál. Amikor a tüntetők egy csoportja át akarta törni a palotát övező kordont, füstbombákat és petárdákat dobálva, a rendőrség vízágyúkkal és könnygázzal válaszolt.

Ez volt az első alkalom, hogy az olasz rendőrök egyenruhájukra rögzített mikrokamerákkal felvették a hatósági beavatkozás mozzanatait. Így szükség esetén tanúsítani tudják a rendőrségi fellépés jogosságát.