Óriási homokrajz díszíti a washingtoni National Mall területét

Egy fiatal férfi arcát ábrázoló óriási homokportré nő ki a földből az amerikai főváros szívében, a Capitoliumtól a Lincoln-emlékműig húzódó nemzeti park, a National Mall területén.

Jorge Rodriguez-Gerada kubai-amerikai művész 30 fiatal férfi arcáról készített fényképeket idén a National Mall területén és ezen amerikai arcok összedolgozásával született meg az Out of Many, One (Sokból, Egy) című alkotás.

A több mint 24 ezer négyzetméteren elterülő mű 2500 tonna homokból és 800 tonna fedő földrétegből készült, a washingtoni National Portrait Gallery első ilyen típusú köztéri alkotásra vonatkozó megbízásából.

A portrét a Washington-emlékmű tetejéről lehet teljes egészében szemügyre venni, de még az űrből is látható. A művész szerint talajszinten leginkább egy zen kertre hasonlít. Az alkotás összes alapanyaga felajánlásokból származik.

Óriásportré a washingtoni Mallon


Rodriguez-Gerada szerint a portré különböző bőrszínű emberek arcának összedolgozásából született meg. Mint elmondta, a különbözőség teszi nagyszerűvé az Egyesült Államokat. Ez az alkotás remek mód arra, hogy ezt megünnepeljék.

A művész GPS-technológiát használva jelölt ki mintegy tízezer pontot a talajban és a levert cölöpöket madzaggal kötötte össze, hogy kijelölje a homokportré pontos körvonalait. Az érdeklődők szombattól sétálhatnak végig az arcvonások mentén és egészen október végéig kereshetik fel az alkotást.

Rodriguez-Gerada korábban Amszterdamban, Belfastban és Barcelonában is készített hasonló műveket, és mások mellett Barack Obama amerikai elnökről is alkotott már homokportrét. A National Mallon elterülő alkotáshoz használt földet és homokot végül a park pázsitjának javítására fogják felhasználni. Az alkotás novembertől kezdve fog fokozatosan eltűnni.

"A munkáim jelentős része tiszavirág életű, mert én a jelenben élésről akarok beszélni" - mondta a művész.