Néppárti vélemény: Navracsics megmutatta, hogy igazi európai

Navracsics Tibor egyértelműen megmutatta, hogy igazi európai - értékelte a magyar EU-biztosjelölt szerda esti meghallgatását Sabine Verheyen, az Európai Parlament kulturális és oktatási bizottságának néppárti koordinátora.

A jobbközép, kereszténydemokrata pártcsaládhoz tartozó politikus az oktatási, kulturális, ifjúsági és európai polgársági tárca irányítására kompetens, felkészült jelöltnek nevezte Navracsics Tibort. Mint közleményében hangsúlyozta, a magyar jelöltnek már az írásban feltett kérdésekre adott válaszaiból is kitűnt a posztra való alkalmassága, valamint az, hogy "teljes mértékben elkötelezett az európai értékek és normák mellett".

Az EP néppárti frakciója különösen üdvözli a biztosjelölt azon szándékát, hogy korszerűsítse az oktatási rendszert - emelte ki Sabine Verheyen. A meghallgatás során - állapította meg a néppárti koordinátor - Navracsics Tibor világossá tette: azért mondott le magyar miniszteri tisztségéről, hogy teljes erejével az európai biztosi funkcióra összpontosíthasson.

Sabine Verheyen szerint ezért "nagyon sajnálatos, hogy az európai biztosi képességeiről szóló vitát a magyar országos politikáról folytatott vitatkozás uralta", és azok a képviselők, akiknek ez betudható, "nem tanulták meg a leckét", hiszen - érvelt a koordinátor - a médiaágazat nem tartozik Navracsics Tibor uniós portfóliójába. Erről Günther Oettinger biztost kellett volna hétfőn kérdezniük - jegyezte meg a néppárti EP-képviselő.

Az illetékes EP-szakbizottság frakciókoordinátorai csütörtökön ülnek össze, hogy értékeljék Navracsics Tibornak a bizottsági meghallgatáson nyújtott teljesítményét.