Bűnvádi eljárás indult az ukrán katonai vezetés több képviselője ellen

Bűnvádi eljárást indított az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság az ukrán védelmi miniszter és több katonai vezető ellen - közölte a hatóság szóvivője csütörtökön.

Vlagyimir Markin elmondta, hogy tiltott háborús eszközök és módszerek alkalmazásával, illetve népirtással vádolják Valerij Heletejt, az ukrán védelmi tárca vezetőjét, valamint Viktor Muzsenko ukrán vezérkari főnököt és több beosztottjukat. Közöttük vannak az ukrán hadsereg 25. és 93. dandárjának parancsnokai, akik orosz közlés szerint a donyecki repülőtér körzetében folytatott katonai műveleteket irányították.  A 25. dandárt Oleh Mikasz vezeti, a másik katonai egység parancsnokának kilétét nem tudták megállapítani - tette hozzá a szóvivő.

Az amerikai FBI-hoz hasonló orosz nyomozóhatóságnál arra hivatkoztak, hogy az általuk megvádolt ukrán miniszter és a hadsereg vezetése a kelet-ukrajnai Donyeck megye székhelyén lévő repülőtér körzetében július 3. és szeptember 5. között folyó harci cselekmények során kiadott parancsaikkal tudatosan megsértették a genocídiumot elítélő nemzetközi jogszabályokat.

Az orosz központi nyomozóhatóság szerint Valerij Heletej, Viktor Muzsenko, Oleh Mikasz és a többi ukrán katonai vezető az önhatalmúlag kikiáltott délkelet-ukrajnai "donyecki és luhanszki népköztársaság "területén élő orosz anyanyelvű lakosok teljes megsemmisítésére utasították beosztottaikat, amikor Donyecket, Luhanszkot, Szlovjanszkot, Kramatorszk és a régió egyéb településeit lövették Grad és Uragan típusú rakéta-sorozatvetőkkel és más nehézfegyverekkel.

Markin azt mondta, hogy a támadások következtében több mint 3 ezer polgári személy vesztette életét. Azzal vádolta az ukrán védelmi minisztériumot, hogy nem tartja be a szeptember 5-én kötött tűzszüneti megállapodást. "A Donyec-medencében naponta halnak meg emberek. Teljesen nyilvánvaló, hogy ez az (ukrán) védelmi minisztérium közvetlen utasításainak vagy hallgatólagos engedélyének következménye" - mondta.

Az SZK RF hétfőn még csak arról tájékoztatott, hogy népirtás címén bűnvádi eljárást indítottak a délkelet-ukrajnai fegyveres összecsapásokban meghalt orosz anyanyelvű lakosok ügyében. A szóvivő akkor általában az ukrán politikai és katonai vezetésről, az ukrán fegyveres erők, a Nemzeti Gárda és a radikális Jobboldali Szektor irányítóiról beszélt, akik Moszkva szerint kimondottan a szakadár délkelet-ukrajnai régiókban élő orosz anyanyelvű lakosok teljes kiirtására adtak ki parancsot.

Időközben Moszkvában az SZK RF igazgatóságának megbízott vezetője közölte: az Interpol elutasította, hogy nemzetközi körözést adjon ki Ihor Kolomojszkij, a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk megye kormányzója ellen. Alekszandr Drimanov ugyanakkor kijelentette, hogy szerinte csak idő kérdése az ukrán oligarcha elfogása.

Az SZK RF júniusban előbb bűnvádi eljárást indított, majd a hónap végén nemzetközi körözést adott ki az egyik leggazdagabb ukrán üzletember és politikus ellen, akit azzal vádolnak, hogy finanszírozza a délkelet-ukrajnai terrorellenes műveleteket.