Megnyílt a Design Hét

A mindennapok intelligenciája és az Átvitt értelem című kiállítások Várkert Bazár-beli megnyitójával kezdődött meg pénteken a Design Hét Budapest; a nemzetközi formatervezés legjavát Magyarországra hozó fesztivál idén csaknem 220 programmal várja az érdeklődőket október 3. és 12. között.

A Design Hét Budapesttel a magyar főváros a régió legimpozánsabb dizájnfesztiváljának ad otthont - mondta el a csütörtöki megnyitón a kultúráért felelős államtitkár. Hoppál Péter hangsúlyozta: a kormány jelentős szerepet szán a kreatív iparnak a gazdasági válságból való kilábalásban, és a kreatív szektor valóban elismerésre méltóan bővül.

A magyar GDP növekedése a régióban az első helyen áll, de ennél ötször gyorsabb a növekedés, ha csak a magyar kreatív ipar teljesítményét nézzük - mutatott rá Hoppál Péter, hozzátéve azonban: a Design Hét idei díszvendég országa, Hollandia kreatívipari teljesítményéhez képest még van hová fejlődnie Magyarországnak.

Designhét - A Várkert bazárban nyílt meg a fesztivál


Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke arról szólt, hogy Design Hét Budapest Európa legelső rendezvényei közé tartozik a dizájn területén, és remélhetőleg ismét százakat fog a fiatal tervezők, vállalkozók, menedzserek közül "pályára állítani". Hollandiában az életviteli döntésekben, az új információk felhasználásában fogható meg a mindennapok intelligenciája, amit a Várkert Bazár kiállítása is bemutatat. Ezen a tárlaton kívül azonban számos előadás, rendezvény, konferencia és még gasztroesemények is szerepelnek a holland díszvendégség programjában - hívta fel a figyelmet.

Gajus Scheltema, a Holland Királyság budapesti nagykövete szerint a dizájn holland megközelítése általában az egyén és a társadalom konkrét problémáiból indul ki; sikere valószínűleg az innováció és a gyakorlati megközelítés együttes alkalmazásában rejlik.

Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminál főigazgatója hangsúlyozta: a Várkert Bazár a leglogikusabb helyszín a fesztivál nyitókiállításhoz, hiszen azt üzeni, hogy Budapest már betöltötte egyszer a régió kreatívipari fővárosának szerepét. Ma a kreatív ipar Magyarországon hozzávetőleg annyi embernek ad munkát, mint a mezőgazdaság, és a járműipar után a magyar gazdaság második legfontosabb húzóágazata, amely ráadásul karaktert, identitást is ad Budapestnek - hangoztatta.

Osvárt Judit, a Design Hét Budapest projektvezetőjének elmondása szerint az idei rendezvény csaknem 220 programmal várja a látogatókat, némelyikük a fesztiválon túlnyúló nyitva tartással. A Design Hét ráadásul térben is kitágult, hiszen Pécs és Sopron is számos programnak ad otthont.

A mindennapok intelligenciája című tárlat az elmúlt évek kiemelkedő munkáin mutatja be a holland design szerteágazó tevékenységét, míg az Átvitt értelem című kiállítás a dizájn és technológia sokrétű kapcsolatát járja körül.