Majdnem tele az európai gáztározók

Október 1-jén 91,89 százalékban voltak feltöltve, szeptemberben több mint ötmilliárd köbméter került a rendszerbe. A legnagyobb tározói infrastruktúrája Németországnak, Olaszországnak és Franciaországnak van, a negyedik helyen Magyarország áll.

Az európai gáztározókba 5,134 milliárd köbméter földgáz került szeptemberben az európai tározóüzemeltetőket képviselő Gas Storage Europe, a GSE csütörtökön ismertetett adatai szerint. Október elsejével az európai földalatti gáztározókban 76,294 milliárd köbméternyi földgáz volt, az európai gáztározók 91,89 százalékban voltak feltöltve. Az arány egy hónappal korábban 88,5 százalék volt.

Az EU-ban 15 országnak van földgáz tárolására alkalmas infrastruktúrája. Az unióban több mint 80 milliárd köbméternyi tárolói kapacitás érhető el, Európa teljes évi fogyasztásának csaknem egyötödét képes gáztározókba helyezni. A legnagyobb tározói infrastruktúrája Németországnak, Olaszországnak és Franciaországnak van, a negyedik helyen Magyarország áll. A GSE adatai szerint szeptemberben Magyarország 539 millió köbméterrel növelte a gázmennyiséget földalatti tározóiban.