Kétszáz hajléktalannak ad munkát a ferencvárosi mintaprojekt

Kétszáz hajléktalan embernek ad munkát a ferencvárosi mintaprojekt, a márciusig tartó foglalkoztatási programot a Belügyminisztérium 300 millió forinttal támogatja. Az "utcáról a munka világába" elnevezésű projekt második ütemének keretében csütörtökön hulladékaprító gépeket és egy brikett-tárolót adtak át a Gubacsi úti telephelyen.

Bácskai János (Fidesz-KDNP) polgármester a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, a hajléktalanokat segítő program része az "ezerarcú Ferencváros" életének. Közölte, ehhez a foglalkoztatási programhoz nem elég a szakértelem, empátia is kell, hogy a fedél nélküli embereket be tudják hívni az utcáról, vagy az erdőkből ahol élnek.

Arra hívta fel a figyelmet, Ferencváros az országban vezető helyet foglal el a közfoglalkoztatásban, a közmunkások alkalmazásában. Segíts magadon, a kormány is megsegít - fogalmazott utalva arra, hogy a hajléktalanoknak munkát adó és részben saját forrású programjuk jelentős kormányzati támogatással működik. Azt is mondta, mintaprogramjukat, tapasztalataikat szívesen osztják meg, mutatják be az ország bármelyik önkormányzatának.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára a kerületi programot értékelve arról beszélt, Ferencváros olyan nehéz feladatokat is megold, amit egyébként könnyű lenne a szőnyeg alá söpörni, vagy éppen politikai célokra felhasználni.

Szerinte a IX. kerület ebben a foglalkoztatási programban tényleg felkarolja a társadalom peremére csúszott embereket, és megpróbálja őket bekapcsolni a közösség életébe is azzal, hogy a hasznos munka lehetőségével életcélt ad a számukra. Szavai szerint ezért Ferencváros köszönetet érdemel a fővárostól, az országtól és a kormánytól is. Reményét fejezet ki, hogy a kabinet minden hasonló projektet támogatni fog.

Az államtitkár azt is mondta, úgy látja, a főváros végre jól működik egységében és kerületi szinten is, és ez utóbbit jelzi, hogy a különböző fejlettségű területekre osztható Ferencváros mégis egy közösség, ahol az önkormányzat minden szolgáltatást biztosít, amire mindenkinek szüksége van ahhoz, hogy otthonának érezze.

Sebők Endre, Ferencváros szociális foglalkoztatója, a FESZOFE Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, 2012 óta foglalkoztatnak hajléktalanokat a különböző közmunka-programjaikban. Elmondta, 2012 elején még csak öt fedél nélküli embernek adtak munkát, azóta a foglalkoztatottak száma az idei évre elérte a 749 főt.

Közölte, az ország legnagyobb hajléktalan-közfoglalkoztató cégeként nemcsak munkát akarnak adni a hajléktalanoknak, hanem szeretnék visszaadni emberi méltóságukat és önbecsülésüket is.