Javult a nyári közbiztonság a Balatonon és a Velencei-tónál

Kiemelkedően sikeres volt a rendőrség szakmai közreműködése az idei balatoni és velencei-tavi turisztikai szezonban, több mint 30 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma, és a közlekedésbiztonsági mutatók is 10-12 százalékkal javultak - hangzott el a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság záróülésén Siófokon csütörtökön.

Balogh János országos rendőrfőkapitány-helyettes az értekezlet utáni sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az idei turisztikai szezont is széleskörű szakmai összefogás, együttműködés és támogatás jellemezte a két üdülőrégióban. A Balaton és a Velencei-tó körüli négy megye rendőri erőit összehangoló BKKB felelt az idegenforgalmi szezonban a térség közrendjéért és közbiztonságáért.

A készenléti rendőrség nagy erőkkel támogatta a megyék közterületi szolgálatának ellátását. A fokozottabb rendőri jelenlétet kedvezően fogadták a turisták és a térségben élők is, a kiemelt, nagy tömeget vonzó rendezvények, fesztiválok pedig nagyobb rendbontás nélkül zajlottak le - tette hozzá.

Piros Attila, a bizottság soros vezetője, Somogy megyei rendőr-főkapitány kiemelte, hogy mintegy ezerrel csökkent a rablások, garázdaságok, testi sértések, személygépkocsi-lopások, betöréses lopások, besurranásos lopások és a tulajdon elleni szabálysértések száma. Hangsúlyozta, az eredményekben benne van a középiskolás diákok által működtetett bűnmegelőzési centrumoknak, a polgárőrségnek, az önkormányzatoknak és a civil szervezeteknek a munkája is.

Beszélt arról is, hogy az új tevékenységirányítási rendszer kitűnően működött, meggyorsítva a reagálást, és a megelőzést szolgáló járőrszolgálat is hatékonynak bizonyult. Példaként említette a balatoni éjszakai vonatjáratokkal érkezők biztonságának garantálását. A turisztikai idény biztosításában két rendőrségi helikopter, valamint kerékpáros és lovas rendőrök is részt vettek, továbbá jelentős erőket csoportosított át a készenléti rendőrség is - tette hozzá.

A belügyminiszter az idei turisztikai idényében a bűnmegelőzés területén nyújtott kiemelkedő teljesítménye elismeréseként kilenc rendőrt és egy köztisztviselőt tárgyjutalomban részesített, amelyet a BKKB ülésén Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke adott át. Az országos rendőrfőkapitány hat rendőrt soron kívül előléptetett, tizenhat rendőrt, egy pedagógust és egy polgárőrt pedig tárgyjutalomban részesített.

A BKKB soros elnöke jövőre a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője lesz; Varga Péter ezredes a tervekről annyit mondott: az is jónak számít majd, ha az idei eredményeket sikerül megismételni.