Hillnek újra meg kell jelennie az EP-bizottság előtt

Újra meg kell jelennie az illetékes európai parlamenti szakbizottság előtt Jonathan Hill brit EU-biztos-jelöltnek, hogy meggyőzze a képviselőket felkészültségéről - közölte csütörtökön az EP szociáldemokrata frakciója.

A konzervatív politikust, akit a pénzügyi stabilitás, a pénzügyi szolgáltatások és a tőkepiaci unió reszortjának felügyeletével akar megbízni Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság megválasztott elnöke, szerdán hallgatta meg az EP gazdasági és pénzügyi bizottsága.

"Lord Hill megmutatta jelentős személyes kvalitásait és kommunikációs képességeit. Úgy hisszük, jó biztos válhat belőle, de ami a portfóliójának a tartalmát és prioritásait illeti, nem teljesen győzött meg bennünket" - indokolta a "pótvizsgára utalást" Elisa Ferreira, a szociáldemokrata frakció gazdasági és pénzügyi szóvivője.

Ferreira szerint Hill nem adott konkrét válaszokat olyan specifikus témákban, mint például a tőkepiaci unió, az árnyékbankolás, illetve az európai letétgarancia kérdésköre. Ez utóbbi a formálódó európai bankunió utolsó, még hiányzó összetevője, és a szociáldemokraták kiemelkedő jelentőséget tulajdonítanak neki.

A mérsékelt euroszkeptikusként számon tartott Hill a szerdai meghallgatáson öt fő célt tűzött ki maga elé: a jelenlegi szabályozás gyakorlatba való átültetését, az új, felmerülő kockázatok azonosítását, a nemzetközi pénzügyi szabályok konzisztens alkalmazását, a G20 országcsoporttal való együttműködést, valamint a tőkepiaci unió megteremtését.