FT: több jelölttel elégedetlenek az EP-pártok

"Legalább négy" európai bizottsági jelöltet tartanak "problematikusnak" az Európai Parlament képviselői az eddigi meghallgatások nyomán, és a háttérben már lehet hallani olyan felhívásokat, hogy át kellene alakítani a jelöltek mezőnyét - írta brüsszeli forrásait idézve csütörtökön a Financial Times.

A londoni gazdasági napilap online kiadásán megjelent írás szerint a két legproblémásabb jelölt a brit Lord Jonathan Hill, akit a pénzügyi szabályozás felügyeletére jelölt ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság megválasztott elnöke, illetve Miguel Arias Canete, az Európai Unió éghajlat- és energiapolitikáért felelős biztosi posztjának spanyol várományosa.

"Az Európai Parlament pártvezetőinek magánbeszélgetéseiről tájékoztatott EU-illetékesek szerint" azonban Navracsics Tiborral, az oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági tárca jelöltjével, valamint a jogérvényesülési, fogyasztóvédelmi és a nemek közötti egyenlőség biztosítását célzó portfólióra jelölt cseh Vera Jourovával kapcsolatban is "aggályok merültek fel" meghallgatásuk után - áll a Financial Times brüsszeli tudósítóinak csütörtöki írásában.

A lap szerint ráadásul - mivel a "tűz alá vett" jelöltek zöme a jobbközép frakciókból került ki - a francia Pierre Moscovicihoz közel álló illetékesek szerint egyre nagyobb az az aggály, hogy Moscovicit, a gazdasági és pénzügyi biztosi poszt jelöltjét "elüthetik" a neki szánt tekintélyes tisztségtől, politikai válaszcsapás gyanánt.

"A helyzet nagyon zavaros" - mondta a Financial Timesnak egy név nélkül idézett európai parlamenti képviselő. Arra a kérdésre, hogy lehetséges-e a mezőny jelentősebb átalakítása, a képviselő azt mondta, hogy "ez is a terítéken lévő lehetőségek egyike".

Illetékesek, akik "beszéltek Junckerrel", azt mondják: a bizottság megválasztott elnöke arra hajlik, hogy ezeket a csatákat az EP politikai vezetői egymás között vívják meg, a meghallgatások végéig nem kíván belemenni a jelölti névsor átalakításáról szóló találgatásokba - áll a Financial Times online kiadásának csütörtöki írásában.