Populációinak elszigeteltsége veszélyezteti az új ausztrál delfinfajt

Az Ausztráliánál felfedezett új delfinfaj egy új kutatás szerint apró és elszigetelt populációi miatt veszélyben van.

A Monash Egyetem és az Ausztráliai Tengeriemlős-védelmi Alapítvány kutatói a Tursiops australis delfinfaj genetikai struktúráját az ismert két rezidens populáció – a Port Phillip-öbölben és Gippsland-tavaknál, illetve Victoria állam és Tasmánia partjai mentén – alapján vette szemügyre.

2011-ben Kate Charlton-Robb fedezte fel, hogy a delfinek új fajt képviselnek. A Conservation Genetics folyóiratban publikált új tanulmányban leírja, hogy az öbölbeli és a tavaknál élő populáció genetikailag nagyon eltér egymástól, és alig mutatja jelét a genetikai keveredésnek.

„Azt feltételeztük, hogy ez a két delfincsoport jobban hasonlít majd egymáshoz, mint a tasmán populációhoz, amelytől potenciálisan elválasztja a Bass-szoros. Amit felfedeztünk, az igencsak váratlanul ért minket” – magyarázza. Az eredmények ugyanis azt sugallják, hogy a Gippsland-tavaknál élő delfinek genetikailag jobban hasonlítanak a Tasmániánál élőkhöz, míg a Port Phillip-öbölbeliek jóval elszigeteltebbek – teszi hozzá.

A delfinek DNS-e alapján a hatékony populációs méret – mely a géneket átörökíti a következő nemzedékre – a becslések szerint kevesebb, mint 100 delfin régiónként.

„Mindez aggodalomra ad okot, megfelelő intézkedésekre lenne szükség a faj védelmében. A nagyon apró populációs méret, a genetikai változatosság hiánya, a populációk elszigeteltsége és egyéb hatások nemcsak eme rezidens populációk jövőjére, hanem az egész fajra hatással lehetnek” – magyarázza.

A delfinfaj 2011-es azonosítása óta, a kutató erőfeszítéseinek köszönhetően, az emlősöket veszélyeztetett fajként sorolták be a Victoria állambeli természetvédelmi törvény égisze alatt.

A kutató elmondta, ahhoz képest, hogy a faj egy Melbourne-höz hasonló főváros közelében él, még mindig alig ismerik. Létfontosságú lenne több mindent kideríteni eme egyedülálló populációról és a faj egészéről.