27 havi mélyponton az olajár

A Brent olajfajta hordónkénti ára 2012 júniusa óta legalacsonyabb szintre csökkent csütörtök délelőtt, aminek hatására egy százalék körüli mínuszba kerültek a moszkvai értéktőzsdék irányadó mutatói.

Az északi-tengeri Brent ára délelőtt 27 havi mélypontra, 92,57 dollárra süllyedt, 11 órakor 92,98 dolláron jegyezték, ami 1,18 dollár csökkentés a szerdai záróértékhez képest. Elemzők szerint az árcsökkenést az okozza, hogy miközben stabil a kínálati oldal, gyengül a kereslet. Egyes elemzők szerint a kőolaj ára akár 88 dollárig is eshet, innen kezd majd ismét nőni.

Megfigyelők szerint az OPEC novemberi ülésén valószínűleg a jövő évi termelés csökkentéséről születik döntés. A jelenlegi, 2012 januárja óta érvényes kvóta napi 30 millió hordó. Egyes elemzők szerint 1-1,5 millió hordóval kellene az olajszervezetnek csökkentenie a jövő évi termelését, hogy egyensúly alakuljon ki a piacon.

Elsősorban a kőolaj árcsökkenése miatt esett a moszkvai értéktőzsdéken különösen nagy súllyal rendelkező olajipari részvények árfolyama, és emiatt egy százalék körüli mínuszban álltak az irányadó mutatók. A dollárban jegyzett részvények árfolyamát tükröző RTS-index 1,34 százalék, a likvidebb rubelkereskedésű MICEX-tőzsdemutató 1,15 százalék gyengülést jelzett.