Tévedések vannak a nemzetközi szervezet magyarországi jelentésében?

Tévesen értelmezett jogszabályokat az EBESZ a magyarországi, tavaszi választásokról szóló jelentésében - állítja az Alapjogokért Központ. Törcsi Péter kutatási igazgató a tévedések között említette, hogy a kormánypárt a győzteskompenzáció miatt szerzett több mandátumot, hogy a köztársasági elnököt négy évre választják, és hogy az Alkotmánybíróság nem hivatkozhat korábbi határozataira.

Az EBESZ-jelentés szerint a tavaszi országgyűlési választás transzparens, demokratikus, volt, eljárásjogi és adminisztratív szempontból megfelelően zajlott. A dokumentumban ugyanakkor számos hiba szerepel, sokszor tévesen értelmezik a jogszabályokat – jelentette ki Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója az M1 Ma reggel című műsorában.

Példaként említette, hogy a jelentésben a köztársasági elnök kapcsán négyéves ciklust említenek, noha a rendszerváltás óta öt évre választják az államfőket. A tárgyi tévedések mellett vannak rendszerszintű tévedések is: a jelentés szerint az új választójogi rendszer győzteskompenzációja miatt azért szerzett a kormánypárt hat mandátummal többet. Valóban azonban arról van szó, hogy több mandátumot lehet elnyerni egyéni választókerületből, mint listáról. Ennek köszönhető az a többlet, amit az EBESZ a győzteskompenzációnak ró fel – magyarázta.

Emellett a jelentésben vannak a választási szabályokkal kapcsolatos félreértések, és vannak olyan közjogi tévedések, melyek korábbi nemzetközi szervezetek által megállapított kritikákban is felmerülnek. Ilyen például az, hogy az Alkotmánybíróság nem hivatkozhat a korábbi döntéseire – emelte ki Törcsi Péter, aki felhívta a figyelmet arra: egy új alkotmány lépett hatályba, ezáltal hatályukat vesztették a korábbi alkotmánybírósági döntések.

Mint mondta, az észrevételeiket nyilvánosságra hozták, és megküldték az EBESZ-nek is.