Talajjavítási beruházás Szekszárdon

Több mint háromszázmillió forintos talajjavítási beruházás zárult le Szekszárdon, a munkálatok során közel hét kilométernyi vízelvezetőt építettek ki a város külterületén - közölte a tolnai megyeszékhely alpolgármestere.

A fejlesztéseket két nonprofit cég bonyolította le, az önkormányzat kezdeményezésére létrehozott Szekszárdi, illetve a magánkezdeményezésre alapított Gurovica Meliorációs Nonprofit Kft. - számolt be róla Ács Rezső (Fidesz-KDNP).

Az első projekt keretében 245 millió forintért öt szekszárdi völgyben 3,7 kilométer hosszan építették ki a vápás vízelvezetőket, emellett támfalak is készültek. A második projekt esetében 120 millió forintos ráfordítással a faluhelyi és gurovicai dűlőkben 3,1 kilométernyi vízelvezető épült meg.

A beruházást 70 százalékban az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap támogatta, az önerő 40 százalékát a szekszárdi önkormányzat, 60 százalékát az érintett területek tulajdonosai fizették.

A fejlesztésnek köszönhetően mintegy 500 földtulajdonos tudja megközelíteni birtokát az időjárási körülményektől függetlenül, a vízelvezetők emellett megakadályozzák a terület további erózióját - mondta az alpolgármester.

Kővári László (Fidesz-KDNP), a szekszárdi közgyűlés gazdasági bizottságának elnöke elmondta: a Szekszárdhoz tartozó mintegy 900 hektár szőlőterületből körülbelül 150 hektáron vár megoldásra a vízelvezetés.