Szijjártó: Lerakjuk az új magyar külpolitika alapjait

A feladat Magyarország gazdasági érdekeinek a lehető legjobb érvényesítése a kialakult új világrendben - mondta a tárcavezető, aki a minisztériumban életbe lépő változásokat ismertette.

Végleg és visszafordíthatatlanul lerakjuk az új magyar külpolitika alapjait, amelynek feladata Magyarország gazdasági érdekeinek a lehető legjobb érvényesítése a kialakult új világrendben - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten. A tárcavezető a minisztériumban életbe lépő változásokat ismertetve elmondta: Szabó László eddigi külgazdasági és külügyi államtitkár lesz a parlamenti államtitkár és miniszterhelyettes.

A korábbi gazdaságdiplomáciai helyettes államtitkárságból államtitkárság lesz, amelyet Magyar Levente eddigi helyettes államtitkár vezet. Ehhez az államtitkársághoz tartoznak a gazdasági vegyes bizottságok, a határ menti gazdasági együttműködés és a stratégiai partnerségek, valamint az EU-ügyek közül azok, amelyek nem kerülnek át a Miniszterelnökséghez, vagyis a keleti partnerséggel, a bővítéssel, a vízumpolitikával, a Külügyek Tanácsával és az Általános Ügyek Tanácsával kapcsolatos kérdések.

Íjgyártó István jelenlegi keleti nyitásért felelős helyettes államtitkár váltja Balatoni Monikát a kulturális diplomáciáért felelős államtitkári poszton, feladata lesz a magyar kulturális intézetek számának növelése, működésük hatékonyabbá tétele. Fontos, hogy a bakui, a kolozsvári és a ljubljanai magyar intézet mielőbb megnyíljon - mondta Szijjártó Péter.

Kohut Balázs gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár közigazgatási államtitkár lesz - Biró Marcellt váltva -, feladata a miniszter szavai szerint a tárcánál szükséges "jelentős leépítés és áramvonalasítás" végrehajtása. Szijjártó Péter arra is kitért, hogy Balogh Csaba pozsonyi nagykövet a keleti nyitásért, Altusz Kristóf pedig az európai és amerikai kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár lesz. A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) élén mától Ésik Róbert áll - jegyezte meg.

A tárcavezető közölte: minden átalakítás, főleg az ilyen nagy horderejűek, komoly érdeksérelmeket okoznak, különösen ha "begyökeresedett struktúrát" váltanak, de erre szükség van. Nem fognak meghátrálni, végigviszik ezt az átalakítást, mert ez Magyarország érdeke - nyomatékosította. A miniszter elmondta: jövő csütörtökre összehívta az első hétpárti konzultációt, amelynek keretében a parlamentben képviselettel rendelkező pártokkal egyeztet, emellett pedig a volt külügyminiszterekkel is konzultál.

Szijjártó Péter azt is közölte: első hivatalos útja jövő kedden Pozsonyba vezet. Arról is beszélt, hogy a jövőben a gazdasági vegyes bizottságok közül ő hatot vezet, Magyar Levente 20, Szabó László 14, Mikola István államtitkár pedig 10 bizottságot elnököl. Azt is kifejtette, hogy a 113 külképviseletből eddig 34 élén történt váltás, 26 esetében folyamatban van, és további 24 esetében pedig a jövő év első felében esedékes a vezetőváltás. Ez azt jelenti, hogy egy éven belül 84 külképviseleten lesz váltás. Emellett 136 külgazdasági attasé kezdi meg a munkáját összesen 106 állomáshelyen.

Kérdésre válaszolva Szijjártó Péter közölte: a minisztérium még nem folytatott konkrét tárgyalásokat Angela Merkel német kancellár esetleges budapesti látogatásáról. Szintén kérdésre arról is beszélt, hogy ugyan az Egyesült Államok stratégiai szövetséges, Magyarország barátja, és a barátok hangjára illik odafigyelni, de ha minden alapot nélkülöző kijelentések hangzanak el, fel kell szólalni, és ezt megteszik jövőben is. A miniszter azt is közölte, hogy október végén Washingtonba látogat gazdasági és politikai tárgyalásokat folytatni.

Úgy értékelte, hogy minden szempontot mérlegeltek, amikor a tallinni nagykövetség bezárásról döntöttek, és a kulturális intézet révén megmarad a magyar jelenlét az észt fővárosban. Ukrajnával kapcsolatban Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország a tárgyalásos megoldás mellett áll, a szankciók hatékonyságával kapcsolatban vannak kételyei. Ugyanakkor azt is kiemelte, hogy Közép-Európa ereje az együttműködésben rejlik, és a visegrádi csoportnak érdeke az együttműködés fenntartása. A magyar-román kapcsolatokról szólva elmondta: stratégiai fontosságú az együttműködés Romániával, hatékony, kiegyensúlyozott és stabil viszony a cél.

Navracsics Tibor uniós biztosi jelölését illetően a miniszter közölte: a kormány a lehető legjobb jelöltet delegálta, az más kérdés, hogy milyen politikai támadásoknak teszik ki az Európai Parlamentben, ez azonban nem az ő személyes kvalitásainak, elképzeléseinek szól.