Navracsics: az EU lehetőséget nyújt a nyílt, demokratikus és békés vitára

Az EU nagy előnye, hogy lehetőséget nyújt a nézetkülönbségek nyílt, demokratikus és békés megvitatására, a közös európai értékek jegyében - hangsúlyozta Navracsics Tibor magyar EU-biztosjelölt az Európai Parlament (EP) brüsszeli székházában szerdán kora este megkezdődött szakbizottsági meghallgatásán.

Egyet nem értését hangoztatta Navracsics Tibor magyar EU-biztosjelölt az Európai Parlament (EP) brüsszeli székházában, szerda esti szakbizottsági meghallgatásán azzal az állítással kapcsolatban, hogy az oktatási, kulturális, illetve ifjúságpolitikai terület a kevéssé fontos EU-biztosi tárcák közé tartozik. A meghallgatás kezdetén a neki szánt terület főbb kérdéseit áttekintő bevezető nyilatkozatában Navracsics nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy az ifjúság megfelelő oktatásban és képzésben részesüljön, ami méltó munkalehetőségekhez segítheti hozzá.

Egységesen kell kezelni az Erasmus programot

Az Erasmus oktatási és képzési csereprogram az unió egyik legsikeresebb programja, és azt a jövőben is egységesen kell kezelni - mondta Navracsics Tibor a meghallgatáson. A jelölt a kereszténydemokrata irányzatú néppárti frakció nevében kérdező, spanyolországi Santiago Fisas Ayxela azon felvetésére válaszolt ezzel, hogy az új Erasmus+ program irányítása az új bizottsági struktúrában nem egyetlen biztoshoz, hanem többhöz tartozna, nevezetesen a szakképzési programokat nem a magyar jelöltnek szánt oktatási tárca, hanem a belga Marianne Thyssen által ellátandó foglakoztatási tárca felügyelné.

 

EU-tisztújítás - Biztosjelöltek meghallgatása 2014. október elsején


Navracsics szerint adminisztratív vonatkozásban talán valóban lesz megosztás, de a lényeget illetően egységként kell kezelni az Erasmussal kapcsolatos ügyeket. Ez a terület - vélekedett - jó alapja lehet az együttműködésnek, hiszen az Európai Bizottságon belül is új munkamódszerekre van szükség, a biztosoknak szoros együttműködésben össze kell fogniuk egymással.

Támogatja a véleménynyilvánítás szabadságát 

A véleménynyilvánítás szabadságának biztosítása mellett tett hitet a magyar EU-biztosjelölt az Európai Parlament (EP) brüsszeli székházában, szerda esti szakbizottsági meghallgatásán. A konzervatív frakció nevében a dán Rikke Karlsson azt vetette fel, hogy a jelölt a magyar kormány tagja volt a médiatörvény elfogadásakor. Válaszában Navracsics emlékeztetett arra, hogy a magyar kormányzat részéről ő volt az, aki az Európa Tanáccsal és az Európai Bizottsággal tárgyalt a magyar médiatörvénnyel kapcsolatos vitás kérdésekről, és végül minden vitát rendeztek, Magyarország módosította a törvényt a szükséges pontokon. A magyar politikus szerint ez nagyon gyümölcsöző, számára fontos leckét jelentő párbeszéd volt, amely megmutatta, miként kell összehangolni egymással a nemzeti és az európai érdekeket.

"Kényszer szülte megoldás a hallgatói szerződés"

Kényszer szülte megoldásnak nevezte a Magyarországon a felsőoktatásban állami támogatással tanulókkal kötött hallgatói szerződést szerdán, az Európai Parlamentben tartott bizottsági meghallgatásán Navracsics Tibor. Egy képviselő arról kérdezte, nem gondolja-e, hogy ez ellentétes a munkavállalók mozgásszabadságával, amelyet Jean-Claude Juncker az egységes piac egyik sarokkövének nevezett. A magyar kijelölt biztos közölte: korábban is létezett tanulmányi ösztöndíj Magyarországon, amelynek keretében egy hallgató képzését egy intézmény finanszírozta, cserébe a friss diplomás egy ideig vállalta, hogy ott dolgozik. Ennek analógiájára jött létre az államilag finanszírozott képzésben tanulók számára kidolgozott szerződés.

A kijelölt biztos elmondta, hogy Magyarországon óriási gond, hogy friss diplomások az alacsony átlagkereset miatt más uniós tagországokban keresnek munkát, és ez alól a nagy költségű képzések sem kivételek, mint az orvos- és mérnökképzés. "Gyakorlatilag mindenki elmegy" - tudatta Navracsics Tibor, és hozzátette: "tudjuk, hogy nem egy jó megoldás, de azt szeretnénk, hogy a magyar fiatalok otthon, Magyarországon kamatoztassák a tudásukat". A kijelölt biztos emlékeztetett arra, hogy a rendszer rugalmas, több könnyítést tartalmaz.

Navracsics: Magyarországon virágzik a zsidó kultúra

Magyarországon virágzik a zsidó kultúra - hangsúlyozta a magyar EU-biztosjelölt szerdán Brüsszelben. A politikus határozottan visszautasította a Magyarországgal szembeni antiszemitizmus vádját. A náci szerzők műveire történő utalásba csomagolt vádat Martin Sonneborn német független EP-képviselő fogalmazta meg. Navracsics Tibor emlékeztetett arra, hogy a kormány tagjaként ő maga hangsúlyozta Magyarország felelősségét a holokausztért. Mint mondta, Magyarországon sokféle etnikum él, ő is részben horvát, részben német felmenőkkel büszkélkedhet. Hozzátette: büszke Magyarország sokszínűségére.

Visszautasította, hogy ne lenne elkötelezett európai

Visszautasította szerdán, az Európai Parlamentben tartott bizottsági meghallgatásán az oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági biztosnak kijelölt Navracsics Tibor, hogy ne lenne elkötelezett európai. Egy képviselőnek válaszolva hangsúlyozta: ő akkor is kiállt az európai integráció mellett, amikor az nem volt különösebben divatos Magyarországon. Mint mondta, igazságügyi miniszterként több vitás kérdésben ő tárgyalt az Európa Tanáccsal és az Európai Bizottsággal, ő állapodott meg a viták rendezéséről, és ő érte el, hogy az érintett jogszabályok összhangba kerüljenek az európai integráció szellemiségével.

(MTI/EPA/Olivier Hoslet)



A magyar kijelölt biztos megjegyezte: reméli, hogy nem tér vissza az idő, amikor Európa nemzetei ismét gyűlölni kezdik egymást, vagy nem bíznak meg egymásban. Navracsics Tibor az Európai Uniót a legsikeresebb regionális intézményrendszernek nevezte, és leszögezte: Európa nemzeti között minden konfliktus tárgyalásos úton megoldható.

"Az integráció lelkévé és emberi arcává" tenné a neki szánt területet

Legyen az oktatás, a kultúra, az ifjúság és az európai polgárság ügye "az integráció lelke és emberi arca" - fogalmazta meg európai biztosjelölti ars poeticáját Navracsics Tibor az Európai Parlament brüsszeli székházában, szerda esti szakbizottsági meghallgatásán. A jelölt elmondta, hogy tevékenysége során a pártpolitikai különbözőségek nem fogják akadályozni az együttműködés keresésében.

Navracsics: Szükség van az együttműködésre a civil szervezetekkel

Szükség van az együttműködésre a civil szervezetekkel - hangsúlyozta Navracsics Tibor a meghallgatáson. Előbb a radikális baloldal részéről az olasz Curzio Maltese EP-képviselő, majd a meghallgatás későbbi pontján a zöldpárti frakcióban politizáló Jávor Benedek (Párbeszéd Magyarországért) vetette fel a magyar kormányzat és egyes civil szervezek között kialakult feszültséget, és az ezzel kapcsolatos kormányzati fellépést.

Navracsics Tiborzt azt emelte ki, hogy ő maga mindig is jó viszonyt ápolt a civil szervezetekkel, tevékenységüket kormánytagként is segítette. J Jávor Benedeknek adott válaszában megjegyezte: megkönnyebbült, hogy a képviselő egyetlen olyan civil szervezetet sem említett, amelynek személy szerint vele keletkezett volna problémája. Maltesének válaszolva Navracsics közölte: korábban ő maga tárgyalt a civil szervezetek finanszírozásában érintett norvég, illetve svájci kormányzattal, és akkor minden felmerült vitás kérdést rendeztek.

"Az uniós alapértékekben és a biztosi függetlenségben hiszek" 

Az uniós szerződés alapértékeket és a biztosi függetlenséget rögzítő passzusaival válaszolt szerdán, az Európai Parlamentben tartott bizottsági meghallgatásán, az oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági biztosnak jelölt Navracsics Tibor egy képviselőnek az ombudsmannal kapcsolatos kérdésére. A kérdést feltevő politikus úgy vélte, Navracsics Tibor egyelőre nem adott megfelelő garanciát, hogy az állampolgári jogokat az európai értelmezés, és nem a széles körben vitatott magyar értelmezés szerint fogja védelmezni, majd megkérdezte, hogy biztosként miként fogja tiszteletben tartani az uniós ombudsman intézményét, miközben a magyar kormány elmozdította az adatvédelmi biztost, ami miatt az unióval is konfliktusba került.

Navracsics Tibor válaszul idézte az Európai Unió szerződésének második cikkét, amely kimondja: az unió az emberi méltóság tiszteletben tartása, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság, valamint az emberi jogok - ideértve a kisebbségekhez tartozó személyek jogait - tiszteletben tartásának értékein alapul, és ezek az értékek közösek a tagállamokban, a pluralizmus, a megkülönböztetés tilalma, a tolerancia, az igazságosság, a szolidaritás, valamint a nők és a férfiak közötti egyenlőség társadalmában. Ezt követően a magyar kijelölt biztos hozzátette még a 17. cikk előírásait, amelyek rögzítik, hogy a bizottság feladatainak ellátása során teljes mértékben független, tagjai pedig nem kérhetnek és fogadhatnak el utasításokat semmilyen kormánytól, intézménytől, szervtől vagy más szervezettől. "Ezekben az értékekben hiszek, és ezeket óhajtom követni" - hangoztatta Navracsics Tibor.

Navracsics: az oktatástól elvett pénz a jövőtől elvett pénz

Az oktatásra fordított pénz befektetés a jövőbe, az oktatástól elvett pénz pedig a jövőtől elvett pénz - hangoztatta szerdán, az Európai Parlamentben tartott bizottsági meghallgatásán Navracsics Tibor. A politikus kifejtette, hogy azok az országok, amelyek elvonnak forrásokat az oktatástól, azok nem most, hanem 5-10-15 év múlva érzik majd meg a megszorítások okozta versenyhátrányt. Navracsics Tibort egy görög képviselő kérdezte arról, hogyan biztosítaná, hogy több forrás jusson az oktatás számára, valamint mit gondol arról, hogy az oktatásra fordított összegeket nem kellene beszámítani a tagállamok költségvetési hiányába.

"Független biztos leszek" 

Tisztában van mind jogaival, mind kötelezettségeivel, és az Európai Bizottság lojális és független tagja lesz - hangsúlyozta szerdán Navracsics Tibor Brüsszelben. Egy képviselő Orbán Viktor miniszterelnök szavait idézte fel a meghallgatáson, miszerint a magyar kormány újfajta kapcsolatra törekszik majd az új magyar biztossal, és bízik abban, hogy a magyar érdekeket fogja képviselni Brüsszelben. A képviselő arra volt kíváncsi, hogy Orbán Viktor nem érti-e az Európai Unió működését, a biztosok függetlenségét, vagy azt alá akarja-e ásni. Navracsics Tibor arra kérte a képviselőket, hogy az ő kijelentéseiből induljanak ki, és azokat vegyék irányadónak.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság megválasztott elnöke az oktatási, kulturális, ifjúsági és uniós polgársági ügyeket szánja a magyar jelöltnek, aki az előző Orbán-kormányban miniszterelnök-helyettesi rangban közigazgatási és igazságügyi miniszter, az idén tavasszal tartott választások után átalakított kabinetben pedig külgazdasági és külügyminiszter volt. Navracsicsot az EP kulturális és oktatási bizottsága, valamint társmeghallgató bizottságként az ipari, kutatási és energiaügyi bizottság tagjai faggatják szakmai elképzeléseiről, igyekeznek felmérni felkészültségét.