Moody's: Lengyelország a térség biztonságos menedéke

Ennek ellenére romlik a lengyel gazdaság működési környezete - közölte a világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő és gazdaságelemző csoportja.

Az utóbbi évtizedben Lengyelország vált a közép- és kelet-európai térség hazai és külföldi befektetőinek "biztonságos menedékévé" stabil gazdasági teljesítménye és kiszámítható gazdaságpolitikája miatt, a lengyel gazdaság működési környezete azonban romlik - állapította meg szerdán Londonban ismertetett tanulmányában a Moody's Investors Service.

A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő és gazdaságelemző csoportja szerint a lengyel gazdaság nagyrészt épségben vészelte át a globális pénzügyi válságot és az euróövezeti szuverén adósságválságot; ezt mutatja, hogy 1,6 százalékos növekedést produkált még 2009-ben is, amikor a térség más gazdaságaiban kétszámjegyű visszaeséseket mértek.

A lengyel gazdaság idei második negyedévi teljesítménye azonban egyenetlen kilábalási folyamatot tükröz, és azt is jelzi, hogy a szomszédos EU-gazdaságokban romlik az üzleti hangulat - áll a Moody's szerdai elemzésében.