Mikola: Nem terjed át az Ebola-járvány Európába

A világ összefogott az Ebola-járvány ellen, és nem kell attól tartani, hogy az átterjed a kontinensre - véli Mikola István. A szakember a köztévében arról is beszélt, hogy a járvány terjedése ellen az ENSZ-közgyűlésen meghirdetett globális programban mi is részt veszünk. Pénzt és védőfelszereléseket juttatunk a térségbe, és útnak indul egy, a trópusi vírusok területén nagy tapasztalatot szerzett magyar professzor is.

Az Ebola nemcsak nyugat-afrikai járvány, hanem immár globális biztonságpolitikai kérdéssé is vált – jelentette ki Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára az M1 Ma reggel című műsorában.

Hozzátette: nagyon gyorsan nő a betegek száma, és 70-80 százalékuk meghal. A térségben már közlekedés sincs, nem tudják bevinni a védőfelszereléseket, menekülnek az orvosok. Egyes becslések szerint jövő év elejére akár egymilliót is elérheti a betegek száma.

Beszélt arról is, hogy az ENSZ közgyűlésén meghirdették azt a globális programot, melyben mi is részt veszünk. Mi is elkezdtünk pénzt, illetve védőfelszereléseket gyűjteni, melyeket el fogunk juttatni a következő napokban a térségbe – hangsúlyozta Mikola István, aki kérdésre válaszolva elmondta azt is: magyar orvosok is a helyszínre mennek, Ternák Gábor professzort már felkészítették.

A három érintett országban – Sierra Leonéban, Libériában és Nigériában – eddig 200-an haltak meg az egészségügyi személyzet közül. Beszámolók szerint a közbiztonság területén is katasztrofális a helyzet: a helyiek lándzsarohamokat intéznek a bennszülöttek a kórházak ellen, amiért az intézmények nem adják ki, hanem elégetik az Ebolában elhunytakat. Ők ugyanis ahhoz szoktak hozzá, hogy eltemetik, előtte pedig végigmosdatják, végigcsókolják a halottakat, amivel azonban megnő a vírus terjedésének lehetősége

Van azonban remény is, hiszen a világ nyolc kutatóközpontjában elkezdődött a vakcina előállítása, és úgy tűnik, lesz hatásos ellenszer. Ezeket majomszervezetben készítik el, és nagyon kevés van belőle – tájékoztatott a szakember, aki megemlítette azt is, hogy az ügyben a világ most összefogott, pillanatok alatt mintegy 600 millió dollár gyűlt össze abba az alapba, melyből a védőfelszerelések eljuttatását, a légiközlekedés kiépítését és a rendfenntartó erők működését biztosítják majd.

A mi körülményeink között nincsenek meg a járvány terjedésének veszélyei. Behurcolt esetek lehetnek, de a járvány terjedése szempontjából fontos érintkezési formák, a rossz higiéniai környezet nincs meg Európában – szögezte le Mikola István, aki szerint nem kell attól tartani, hogy a kontinensre átterjed az Ebola-járvány, és pusztítani fog.