MEKH: a távhődíj csökkentése a rezsicsökkentés harmadik üteme

A távhőszolgáltatás díjának október 1-jei 3,3 százalékos csökkentésével megvalósult a tavaly január 1-jén kezdődött rezsicsökkentés harmadik üteme - hívta fel a figyelmet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal.

Az MTI-hez eljutattott szerdai közlemény felidézi: a földgáz, a villany, valamint a távhőszolgáltatás díját 2013. január 1-jén csökkentette először a kormány 10-10 százalékkal. Ezt követően július 1-jén a víz és csatorna, a PB-gáz, a hulladék és a kéményseprés díját mérsékelték szintén 10-10 százalékkal.

A rezsicsökkentés második ütemeként tavaly november 1-jén, a fűtési szezon elején további 11,1 százalékkal csökkent a földgáz, a villany és a távhő díjszabása. Ezzel összesen tavaly 20 százalékkal kevesebbet kellett ezekért a szolgáltatásokért fizetnie a lakosságnak. A díjcsökkentésekkel együtt a fogyasztók jogvédelme is erősödött - hangsúlyozta a MEKH.

A rezsicsökkentés az idén folytatódott, elsőként április 1-jén a gáztarifa mérséklődött további 6,5 százalékkal. Ez összesen 25,19 százalék csökkentés az első rezsicsökkentés előtt érvényben lévő árhoz képest. A villamos energia olcsóbbodása a szeptember 1-jei 5,7 százalékos csökkentés után érte el összesen a 24,55 százalékot.

A rezsicsökkentés harmadik üteme a távhő díjának 3,3 százalékos csökkentésével vált teljessé szerdán. Ezzel 2013. január 1-jétől számítva összesen 22,63 százalékkal fizetnek kevesebbet a távhőfelhasználók - közölte a MEKH.