Már ötven éve ezzel száguldoznak a japánok - fotó

Az első szupervonat elindulásával egy esztendőben született meghívottak jelenlétében ünnepelték szerdán Japánban a híres gyorsvasút, a Sinkanszen 50. születésnapját.

A tokiói főpályaudvarról reggel 6 órakor ünnepélyes körülmények között indították el a szupervonat legújabb, ultramodern változatát, a futurisztikus kinézetű N700A szerelvényt Fukuokába, ugyanabban az időpontban, amikor 1964. október 1-jén elindult Tokióból Oszakába a világ első nagy sebességű vonata. A Central Japan Railway Co. (JR Tokai) vasúttársaság hasonló ünnepségeket tartott szerdán Oszakában, Nagojában és Sizuokában is.



A tokiói olimpiára elkészült, 210 kilométeres sebességű szupervonat a korábbinál két és fél órával rövidebb idő, alig négy óra alatt tette meg az 515 kilométeres utat a szigetország két legnagyobb metropolisa között. A 270 kilométeres sebességre képes mai modellek már 2 óra 25 perc alatt legyűrik a Tokió és Oszaka közti távot.

A háború utáni japán gazdasági fellendülés szimbólumává vált Sinkanszen forradalmasította a világ vasúti közlekedését, azóta már a világ számos országában és Japánban is több útvonalon közlekednek a repülőgépeknek versenyt támasztó nagy sebességű vonatok.

A gyorsaságukon kívül pontosságukról is híres Sinkanszen-szerelvények az elmúlt fél évszázadban összesen 5,6 milliárd utast szállítottak és kétmilliárd kilométert tettek meg, vagyis annyit, mintha ötvenezerszer kerülték volna meg a Földet. Naponta 424 ezer utast szállítanak.