Kiírták A Dal pályázatát

Az idén is pályázat útján keresik azt a dalt, amelyik Magyarországot képviseli 2015-ben Európa legnagyobb zenei versenyén, az Eurovíziós Dalfesztiválon. A jelentkezők pályaműveikkel november 15-ig nevezhetnek.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) szerdán hozta nyilvánosságra az idei pályázati feltételeket.

"A Dal 2015 szerdán nyilvánosságra hozott pályázati feltételei nem változnak, az MTVA ezek szerint várja a jelentkezéseket. A műsor lebonyolítás feltételei azonban még nem tekinthetők véglegesnek, az MTVA az előkészületek során szakmai közreműködőkkel egyeztetve kívánja kialakítani a verseny végleges menetét" - hangsúlyozta Nyitrai Kata, a Szórakoztató Műsorok Főszerkesztőségének vezetője az MTI-nek.

"A Dal 2015 nem tehetségkutató műsor. Olyan előadók jelentkezését várjuk, akiknek már elindult a zenei karrierje, jelent meg legalább egy dala, országosan játszott felvétele, és olyan új dallal tudnak pályázni, amelyik méltó akár a nemzetközi megmérettetésre is" - mondta Vajay Zsófia, az MTVA Szórakoztató Műsorok Főszerkesztősége kiemelt szerkesztője az MTI-nek.

A beadási határidő tavalyhoz képest két héttel korábbra került. Így hamarabb tudnak eredményt hirdetni és több idő marad az élő adásokra való felkészülésre.

Az Eurovíziós Dalfesztivál évente több mint 100 millió nézőt vonz. A jövő évi versenyt 2015. május 19-től 23-ig tartják Bécsben. Azért Ausztria a rendező ország, mert idén májusban az osztrák Conchita Wurst győzött Koppenhágában Like a Phoenix című dalával.

Az immár 60. verseny elődöntőit és döntőjét az M1 élőben közvetíti az osztrák fővárosból. Magyarországot az idei koppenhágai Eurovíziós Dalfesztiválon Kállay-Saunders András, A Dal 2014 győztese képviselte és az előkelő 5. helyen végzett Running című dalával. Tavaly 435 dallal pályáztak A Dalba, ami kiemelkedő érdeklődést mutat a műsor iránt.

"Lesz változás a verseny lebonyolításában, egyelőre annyit árulhatok el, hogy tovább nő a nézők szerepe a döntőbe jutók kiválasztásában. A Dal című műsor tartalmilag és formailag is megújul, de hogy pontosan miben, az legyen egyelőre titok" - mondta a szerkesztő.

Az új versenyre jelentkezők pályaműveikkel november 15-ig nevezhetnek a pályázati felhívásra. A pályázati anyagoknak tartalmazniuk kell a hangzóanyagot audio fájl és mp3 formátumban, valamint a dal szövegét, illetve ha az nem magyar nyelvű, annak magyar fordítását is CD-n. A határidőig beérkezett, a feltételeknek megfelelő versenydalok közül egy szakmai előzsűri választja ki azokat, amelyek az élőben sugárzott nemzeti elődöntőkön versenyezhetnek.

A pályázati feltételek között szerepel, hogy a benevezett szám (dalszöveg és zene) nem kerülhetett kereskedelmi forgalomba és nem hangozhatott el nyilvános előadás keretében 2014. szeptember 1. előtt. A dal maximális időtartama három perc lehet, az előadók csak magyar állampolgárok vagy magyar anyanyelvűek lehetnek, és 2015 májusáig, az Eurovíziós Dalfesztivál első bécsi elődöntőjéig be kell tölteniük 16. életévüket.

A színpadon az előadás kizárólag félplaybackben történhet, tehát csak az énekhang élő, a zenei kíséret minden esetben felvételről szól. Hangszerek csak díszletként használhatók, nem szólhatnak élőben.

A pályázati adatlapot a mediaklikk.hu/dal honlapról lehet letölteni. A pályázatok beérkezési határideje 2014. november 15. szombat éjfél. A pályázatokat a következő címre várják: Eurovíziós Dalfesztivál, MTVA, 1037 Budapest, Kunigunda útja 64. November 10. és 15. között az MTVA székházának A portáján is átveszik a pályázatokat 10 és 20 óra között.

Az Eurovíziós Dalfesztivált először 1956-ban rendezték meg, a legjobb magyar helyezést Bayer Friderika érte el, aki Jeney Szilveszter szerzeményével, a Kinek mondjam el vétkeimet? című dallal 1994-ben negyedik lett Dublinban. Eddig 26 ország győzött az Eurovíziós Dalfesztiválok történetében, a legtöbb győzelem - hét - az íreké.

A dalfesztivál eddigi győztesei között számos akkori vagy későbbi világsztár volt, köztük az olasz Gigliola Cinquetti (1964), a luxemburgi France Gall (1965), az osztrák Udo Jürgens (1966), a brit Lulu (1969), a svéd ABBA (1974), az ír Johnny Logan (1980, 1987), svájci színekben a kanadai Céline Dion (1988), az olasz Toto Cutugno (1990) vagy a brit Katrina and the Waves (1997).