Jelmezkiállítás Hollywoodban

Indiana Jones kalapja, Dorothy piros cipellője és mintegy 150 további nevezetes filmes kosztüm tekinthető meg egy csütörtökön megnyíló hollywoodi jelmezkiállításon.

Az amerikai filmakadémia és a londoni Victoria és Albert Múzeum által szervezett kiállítás abba enged betekintést, hogy a jelmeztervezők milyen fontos szereplői voltak az elmúlt száz év filmgyártásának.

"Charlie Chaplin A csavargó című alkotásával kezdődik 1914-ben és az idén bemutatott Amerika kapitány: A tél katonája című produkcióval végződik" - érzékeltette a kiállítás által felölelt időszakot a rendezvény kurátora, Deborah Landis jelmeztervező.

A kiállításon a Mielőtt meghaltam, Az éhezők viadala, a Szerelmes Shakespeare, a Mary Poppins és a Titanic jelmezei is felbukkannak. "Ha az ember belép, millió sztárt lát olyan szerepekben, amelyekre jól emlékszik. Olyan ez, akár egy koktélparti, amelyre mindig szerettünk volna elmenni" - mondta Landis.

A tárlat jelmezeinek zömét a Victoria és Albert Múzeum két évvel ezelőtti kiállításán már láthatta a londoni közönség, a csütörtöktől látogatható Hollywood Costumes című Los Angeles-i kiállítás negyvennel több nevezetes kosztümöt vonultat fel.

"Ez a fontos kiállítás tükrözi az amerikai filmakadémiának azt a célkitűzését, hogy a filmgyártás múltjának emléket állítson és megőrizze alkotásait, tisztelegjen a jelen filmjei előtt és formálja a világ filmgyártásának jövőjét " - mondta Cheryl Boone Isaacs, az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) elnöke.

A négy termet megtöltő jelmezkollekciónak a Wilshire Company Building ad otthont, ebben az épületben nyílik majd meg hivatalosan 2017-ben a filmakadémia új múzeuma.