Canete állítja: megszabadult olajipari érdekeltségeitől

Az Európai Unió éghajlat- és energiapolitikáért felelős biztosjelöltjét összeférhetetlenséggel vádolták.

Állítása szerint megszabadult olajipari érdekeltségeitől az összeférhetetlenséggel vádolt Miguel Arias Canete, akit az Európai Unió éghajlat- és energiapolitikáért felelős biztosának jelöltek. Ezt a spanyol politikus szerdán, az Európai Parlament szakbizottságai előtti meghallgatásán közölte. A konzervatív jelölt azt mondta, sem ő, sem családtagjai nem rendelkeznek már érdekeltségekkel és tisztségekkel abban a két olajipari cégben, amelyekkel való kapcsolata miatt élesen bírálták őt a zöldek és a szocialisták. Amint megtudta, hogy melyik biztosi posztra szánja őt Jean-Claude Juncker, a bizottság megválasztott elnöke, azonnal intézkedett olajipari részvényei eladásáról, de a tranzakciók lefutása időbe telt - állította. Azt ugyanakkor több képviselői kérdésre sem árulta el az EP Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottsága és Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsága előtt tartott meghallgatáson, hogy a fentiek sógorára és vejére is érvényesek-e, akik szintén érdekeltségekkel rendelkeztek az érintett cégekben. Canete úgy fogalmazott, hogy a családja a feleségéből és gyerekeiből áll.

A meghallgatás előtt brüsszeli források az AFP hírügynökségnek nyilatkozva őt nevezték a legproblémásabb az EU-biztosjelötlek közül, és az ő esetében vélték a legnagyobb annak az esélyét, hogy a parlament előtt elbukik nevezése. Az EP ugyan nem szavaz külön a biztosokról, csak a bizottság egészéről, de ha Canetenek nem sikerül eloszlatnia a személyével kapcsolatos kételyeket, akkor előfordulhat, hogy Jean-Claude Juncker az utolsó pillanatban új jelölt megnevezésére fogja kérni Spanyolországot. Egyes értesülések mindenesetre arról szóltak, hogy az EP néppárti és szocialista frakciója egyezséget kötött, amelynek értelmében nem kaszálják el a másik pártcsaládba tartozó, problémásnak tartott jelöltek kinevezését. Bár egy néppárti képviselő nyíltan is beszélt erről, a szocialisták tagadták a kulisszák mögötti megállapodást.

A spanyol jelölt meghallgatásán számos képviselő felvetette, hogy Canete hogyan lesz képes küzdeni a klímaváltozás ellen, ha eddig az olajiparban voltak részvényei. Erre a biztosjelölt azt állította, hogy korábban spanyol környezetvédelmi miniszterként (2011 és 2014 között töltötte be a posztot) a klímaváltozás ellen és a megújuló energiatermelés fejlesztéséért küzdött, dacára annak, hogy olajipari érdekeltségei voltak. De a spanyol jelöltet a másik oldalról is megtámadták, a brit Függetlenségi Párt (UKIP) egyik képviselője ugyanis azzal ostorozta, hogy a klímaváltozás "egy átverés", és a "zöld megszállottság" elpusztítja Európa gazdaságát. Miguel Arias Canete mind az palagáz kiaknázását, mind az atomenergiát érintő kérdések elől kitért, és azt válaszolta, hogy ezek tagállami kompetenciák. Előbbi kapcsán azzal vádolták, hogy minisztersége alatt Spanyolországban engedélyezték a palagáz-kitermelést, erre annyit mondott, ez nem az ő döntése volt.

 

A biztosjelölt emellett a megújuló energiaforrások kiaknázásának fokozásáról, az európai energiapiac egységesítéséről és hatékonyságának növeléséről, a széndioxid-kibocsátás csökkentéséről és az EU emissziókereskedelmi rendszerének reformjáról beszélt. Canete a helyenként paprikás hangulatú - a néppártiak és más frakciók tagjai közti odamondogatástól sem mentes - meghallgatáson bocsánatot kért a nőket lealacsonyító korábbi kijelentéseiért is, amelyeket az EP-választás kampányában tett. Egyebek mellett a férfiak "intellektuális felsőbbrendűségéről" beszélt. Egy baloldali képviselőnő kérdésére - miszerint hogyan fog együtt dolgozni női biztosokkal vagy más szervezetek női vezetőivel, ha nem tartja őket egyenrangúnak - azt mondta, hogy hisz a nők és férfiak egyenjogúságában, és női főigazgató fogja vinni alatta a klímaügyeket. Az is felmerült a meghallgatáson, hogy a spanyol biztosjelölt az utóbbi 72 órában háromszor változtatott vagyonbevallásán. Erre reagálva Miguel Arias Canete azzal védekezett, hogy csak változásokat jelentett be - az olajipari részvények eladását -, bár korábbi hírek szerint egy korábbi, havonta ötezer eurós fizetést hozó pozícióját is csak most írta be.