Többen is Gyurcsányt sejtik Falus visszalépése mögött

Ez az egész Gyurcsány Ferenc bábszínháza - így jellemezte Schiffer András, az LMP társelnöke a baloldali történéseket. Más politikusok, például a liberális főpolgármester-jelölt is arról beszélt, hogy a háttérből Gyurcsány Ferenc irányíthatja az eseményeket. A fideszes Kósa Lajos szerint a DK elnökének célja egyértelmű: szeretné romba dönteni a többi baloldali pártot.

Fotósok és kamerák várták Falus Ferencet a hétfői sajtótájékoztató előtt. Ez Falus Ferencnek is emlékezetes pillanat lehetett, érkezéskor ugyanis ő is fotózta az újságírókat. Szigetvári Viktor, az Együtt társelnöke egyedül érkezett a bejelentésre, Gyurcsány Ferenc viszont a DK több tagjával együtt vonult be a sajtótájékoztatóra - hangzott el a Híradóban.

Falus Ferenc itt közölte, hogy visszalép Bokros Lajos javára, akit a az Együtt és a DK is támogat. Politikusok és elemzők azóta arról írnak: az események Gyurcsány Ferenc forgatókönyve szerint zajlanak. A liberálisok főpolgármester-jelöltje arról beszélt, biztos forrásból tudja, hogy Falus Ferencet Gyurcsány Ferenc léptette vissza. Bodnár Zoltán azt mondta, Gyurcsány Ferenc őt is felhívta, ő azonban nem lép vissza.

Az MSZP-t megosztotta a hétfői bejelentés, amellyel kész helyzet elé állította őket a DK és az Együtt. Gőgös Zoltán MSZP-alelnök szerint hatalmi technikákkal manipulálják őket a háttérből. Az LMP társelnöke, Schiffer András egyenesen úgy fogalmazott: Gyurcsány Ferenc bábszínháza zajlik.

Gyurcsány Ferenc elpusztítja a többi baloldali pártot - erről beszélt a Fidesz alelnöke Az Estében. Kósa Lajos szerint a szocialista párt végét jelenti az, hogy nem tudtak saját főpolgármester-jelöltet állítani. "A napnál világosabb, hogy az az érdeke a DK-nak és Gyurcsány Ferencnek, hogy ebben az egész együttműködésben részt vevő pártokat rommá pusztítsa" - fogalmazott a politikus.

Kósa Lajos hangsúlyozta: a szocialisták számára eljött a vég, és - ahogy mondta - nem lepődne meg, ha kiderülne, hogy az Együtt is a gyurcsányi forgatókönyv aktív részese.