Belső vizsgálat a HM-nél egy "nem nyilvános" levél miatt

Szeptemberben egy portál részletesen ismertette Hende Csaba Kocsis Máténak írt egyik áprilisi levelét. A tárcavezető vizsgálatot indított a sajtóhoz került nem nyilvános levél ügyében.

Demeter Márta szocialista országgyűlési képviselő fordult írásbeli kérdéssel a miniszterhez annak kapcsán, hogy szeptember 11-én a valasz.hu internetes oldalon "Kacsa a Hende Csaba menesztéséről szóló hír" címmel megjelent cikk részletesen ismertette Hende Csaba, egy áprilisban Kocsis Máténak írt levelét, amelyben a Honvédelmi Minisztérium három Mi-8-as típusú helikopter beszerzéséről tájékoztatta az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottság akkori elnökét.

A szocialista képviselő kiemelte: a levélben a helikopterekről olyan információk is olvashatók - mint például: "gyakorlati élettartamának közel felével még rendelkező", "8 év/2000 repült óra javításközi üzemidővel is rendelkeznek" - , amelyekről neki korábban, országgyűlési képviselőként feltett írásbeli kérdésére a miniszter nem adott tájékoztatást. Mint Demeter Márta felidézte, Hende Csaba akkori válaszában annyit közölt: a beszerzett helikopterek engedélyezett üzemideje jelentős tartalékokkal bír. Pontosabb adatokat azonban nem osztott meg a képviselővel, mivel azok nem nyilvános információnak minősülnek.

Demeter Márta hozzátette: a portálon megjelent levélen is szerepel a "nem nyilvános" megjelölés. A cikk szerzője ezt a levelet úgy ismertette, mint "amelyet ma reggel fújt be a szél a postaládánkba". Demeter Márta ezért azt kérdezte Hende Csabától, hogy "miként fújhatta be a szél bármelyik postaládába" a honvédelmi és rendészeti bizottság elnökének írt levelét. A szocialista képviselő felvetette továbbá: a miniszter álláspontja szerint a levél nyilvánosságra hozásával a valasz.hu sértett-e honvédelmi, illetve nemzetbiztonsági érdekeket, s ha igen, milyen intézkedéseket tesz ez ügyben. A honvédelmi miniszter Demeter Márta írásbeli kérdésére egy mondatban annyit válaszolt, hogy a kérdésében foglaltakkal kapcsolatosan belső vizsgálatot rendelt el.