Bajba kerülhet az európai gazdaság

Szeptemberben gyengülni kezdett a német feldolgozóipar teljesítménye, az euróövezeti feldolgozóipar növekedése pedig veszített lendületéből, és már a stagnálás felé közelít - közölte szerdán a londoni Markit Economics gazdasági kutató intézet.

Szeptemberben 2013 júniusa óta első alkalommal esett a növekedést a zsugorodástól elválasztó 50 pont alá a német feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI). Értéke 49,9 pont lett az augusztusi 51,4 pont után. Elemzők 50,3 pontot vártak szeptemberre. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. A szeptemberi euróövezeti feldolgozóipari BMI a várt 50,5 pontnál kevesebb, 50,3 pont lett szeptemberben az augusztusi 50,7 pont után.

Oliver Kolodseike, a Markit elemzője, a németországi jelentés szerzője szerint "a szeptemberi BMI aggasztó képet fest a feldolgozóipar állapotáról. A mutató értéke 15 hónapja a legalacsonyabb, elsősorban az új ipari megrendelések 2012 vége óta legnagyobb mértékű visszaesése miatt. A vizsgálatba bevont vállalatok beszámolója szerint a csökkenés mögött a romló gazdasági környezet, az oroszországi szankciók következményei, valamint a főbb exportpiacok lassuló növekedése áll".

"A szeptemberi felmérés azonban pozitív fejleményekre is rávilágított, ilyen volt a foglalkoztatás növekedése három havi csökkenést követően, illetve a termelés és a beszerzés szerény mértékű emelkedése még a beérkezett megrendelések csökkenése ellenére is" - mondta Oliver Kolodseike.

Chris Williamson, az euróövezeti jelentés szerzője "borúsnak" tartja a szeptemberi BMI adatokat. "Az euróövezeti feldolgozóipar veszített az év elején tapasztalt növekedési lendületéből és egyre inkább a stagnálás felé halad. A rövid távú kilátások nem túl bíztatóak. A megrendelés állomány tavaly június óta az első alkalommal csökkent, ami arra utal, hogy az év utolsó negyedévében akár már a teljesítmény is csökkenhet" - fogalmazott.