Ausztráliában jóváhagyták a biztonsági törvényt

A jogköröket a kormány követelte az Iszlám Állam (IÁ) elleni harchoz, évtizedekre szóló börtönbüntetést kockáztatnak, akik információt szivárogtatnak a különleges titkosszolgálati műveletekről. Sokan féltik a sajtószabadságot.

Ausztráliában a törvényhozás szerdán elfogadta azoknak a biztonsági jogköröknek első sorozatát, amelyet a kormány követelt ahhoz, hogy harcba szálljon az iszlamista fegyveresekkel. Az új törvényt annak ellenére fogadták el, hogy egyes bírálatok szerint börtönbe kerülhetnek azok az újságírók, akik a nemzetbiztonsággal kapcsolatos kérdésekről tudósítanak.

Ausztráliában egyre nagyobb az aggodalom amiatt, mert egyre több állampolgár tart Irakba és Szíriába, hogy a radikális iszlamisták oldalán harcoljon. A rendőrség a múlt hónapban beszámolt róla, hogy felszámolta az Iszlám Állam egy csoportjának összeesküvését, amelynek célja találomra kiválasztott ausztrál állampolgárok lefejezése volt.

Az alsóházban elfogadott törvény szerint, amelyet támogatott az ellenzéki Munkáspárt is, évtizedekre szóló börtönbüntetést kockáztatnak azok, akik információt szivárogtatnak ki a különleges titkosszolgálati műveletekről. Büntetéssel sújtják a titkosszolgálati anyagok fénymásolását, megszerzését vagy rögzítését.

A bírálók szerint a törvény elébe ment az amerikai megfigyelési programot kiszivárogtató Edward Snowdennel, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) volt alkalmazottjával kapcsolatos eseteknek. Az új jogszabály kiterjeszti a kormány jogkörét a számítógépek megfigyelésére is.

Tony Abbott ausztrál miniszterelnök szerdán bejelentette, országa repülőgépekkel csatlakozik az Egyesült Államok által vezetett koalícióhoz, amely légitámadásokat indított az Iszlám Állam felkelői ellen. A kormányfő hozzátette, hogy a repülőgépek egyelőre csak támogatói feladatokat látnak el, még nem jutottak arra az elhatározásra, hogy erőiket bombázásra is bevetik.