Afganisztánban a legrosszabb megöregedni

Norvégiában a legjobb megöregedni, Afganisztánban a legrosszabb - állapította meg egy nemzetközi felmérés. A 96 vizsgált országból Magyarországot a 46. helyre sorolták.

A HelpAge International nevű, az idősek érdekvédelmével foglalkozó, londoni székhelyű nemzetközi szervezet másodszor adta ki kedden, az idősek világnapján a Föld lakosságának elöregedésével foglalkozó The Global AgeWatch Index című jelentését. A szervezet küldetése, hogy segítse az időseket a megkülönböztetés és a szegénység leküzdésében, a biztonságos és aktív életvitelben. A felmérés 13 mutatószámot vizsgált, köztük a várható élettartamot, a nyugdíjat, a tömegközlekedési lehetőségeket és a szegények számarányát a 60 éven felüliek körében. Olyan országok, amelyeknél egyes kritériumok adatai hiányoztak, nem kerültek a rangsorba, ám a listán szereplő 96 ország a Föld 60 év feletti lakosságának 90 százalékát adja. Norvégiát Svédország, Svájc, Kanada és Németország követi a sorban: ebben az öt országban a legjobb az időskorúak helyzete. Az Egyesült Államok a 8., Japán a 9., Kína a 48., Oroszország a 65., India a 69. helyre került. A legrosszabbul teljesítő öt ország Tanzánia, Malawi, a palesztin területek, Mozambik, valamint Afganisztán.

A volt kommunista országok közül Észtországban ítélték a legjobbnak az idősek helyzetét, a 20. helyen végzett. Csehország a 25., Szlovénia a 29., Lengyelország a 32., Lettország a 35., Románia a 41. a sorban. Magyarország a 46., tehát a középmezőnyben helyezkedik el (a tavalyi indexen a 40. volt). Hazánkat Szlovákia követi a 47. helyen. A balkáni államok és Oroszország a sereghajtók az európai országok közül. A 2013-as jelentéshez képest Magyarország hat hellyel esett vissza, ennek egyik oka, hogy a munkavállalás területén lényegesen alacsonyabb értéket ért el: az 55-64 évesek foglalkoztatottsága a régiós átlag alatti (36,9 százalék). A számadat azt jelenti, hogy az említett korosztály 36,9 százaléka munkavállaló. Ebben a kategóriában Magyarország a 39. helyről az 53.-ra esett vissza, és romlott az idősbarát környezet és a biztonság területén is: a tavalyi 60. hely után idén a 65. lett.

Magyarország a jövedelem biztonsága szempontjából nyújtotta a legjobb teljesítményt a 35. hellyel, ez azonban jókora visszacsúszás a tavalyi 19. helyről. A régió átlaga alatti értéket mutat az időskori szegénység arányszáma (9,7 százalék). Az egészségi mutatók alapján változatlanul az 57. helyen áll, a pszichológiai jólét mutatója magas (88 százalék), a várható élettartam megközelíti a régió átlagát. A HelpAge adatai alapján a világon jelenleg mintegy 868 millió 60 év feletti ember él, a Föld népességének majdnem 12 százaléka. Számításaik szerint 200-re 2,02 milliárdan lesznek, vagyis a teljes lakosság 21 százalékát teszik ki. A nonprofit szervezet először 2014-ben adta ki az indexet, azóta öt országgal bővült a lista, az élen Norvégia helyet cserélt Svédországgal.

Az idei jelentés különleges figyelmet szentelt a nyugdíjnak, amelynek segítségével az idősek aktívak és önállóak maradhatnak. Elismerte egyes latin-amerikai országok - Bolívia, Peru és Mexikó - nyugdíjtámogató lépéseit: a perui kormány 2011-ben rászorultságalapú nyugdíjprogramot indított, mely minden második hónapban körülbelül 90 dollárt (22 ezer forint) ad a nagy szegénységben élő időseknek. A HelpAge szerint a Föld népességének csak a fele számíthat rá, hogy legalább alapnyugdíjban részesül. A szervezet a nyugdíjrendszer gyorsabb kibővítésére szólította fel a kormányokat, mert az időskorú népesség részaránya egyre nő. A szervezet becslése alapján Magyarországon a 60 év felettiek számaránya 2030-ban 26,7, 2050-ben 32,7 százalék lesz (jelenleg 24,3 százalék).