Vidéki városok felé nyit a 40 éves Korunk Zenéje Fesztivál

Idén először a budapesti mellett a vidéki közönségnek is színvonalas kortárs zenei koncerteket kínál a negyvenéves Korunk Zenéje Fesztivál október 1. és 18. között.

A zene világnapján, szerdán kezdődő fesztivál keretében a főváros mellett Szombathelyen, Kaposváron, Pécsett, Miskolcon, Szegeden és Szekszárdon mutatnak be elsősorban magyar kortárs zenét, kiemelt hangversenyekkel tisztelegve három, kerek születésnapot ünneplő magyar zeneszerző, Hollós Máté, Eötvös Péter és Vidovszky László munkássága előtt - derül ki a rendező Filharmónia Magyarország beharangozójából.

A Budapest Music Centerben október 6-án, a Szegedi Egyetem zenei tanszékének Fricsay-termében október 16-án hallhatja a közönség azt a koncertet, amely Hollós Máté 60. születésnapja előtt tiszteleg. A komponista három költő felmenőjének (Tóth Árpád, Tóth Eszter, Hollós Korvin Lajos) verseire írt dalai mellett egy Áprily-megzenésítése is elhangzik. A műsor nem tisztán szerzői est, hiszen a néhány napja Nemzet Művésze címmel elismert Kocsár Miklós és egyik tanítványa, Tóth Péter dalai is felcsendülnek.

Az Eötvös Péter 70. születésnapjának tiszteletére adandó koncert a zeneszerző "operához vezető útjának" izgalmas állomásait mutatja be. A MU színházban október 12-én elhangzanak a komponista Two poems to Polly, Cadenza és Harakiri című művei, emellett egy Eötvös Péter zenéi által inspirált kortárs táncprodukciót is láthat a közönség Tale címmel; a Kulcsár Noémi által koreografált darab ősbemutatója a Bartók fesztiválon, Szombathelyen volt idén nyáron, a budapesti közönség most láthatja először. A program a Filharmónia Magyarország és a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál közös szervezésében valósul meg.

Az idén szintén 70 éves Vidovszky László életműve előtt Pécsett tisztelegnek október 6-án. Az egyetem művészeti karának Liszt-termében elhangzik többek között a hegedűre és rádióra írt I. Hegedű-rádió szonáta (2001), valamint a Zwölf Streichquartette (2000); az esten közreműködik a Harmónia Kvartett.

Az idei Korunk Zenéje Fesztivál keretében kerül sor Békési-Marton Csaba Cantus Lustralis című oratóriumának ősbemutatójára Szombathelyen a fesztivál szerdai nyitónapján; a művet másnap Kaposváron is bemutatják. A darabban a Savaria Szimfonikus Zenekar mellett a Vikár Béla Vegyeskar, valamint egy gyermekkar is közreműködik, a műben szereplő vers Jordán Tamás tolmácsolásában hangzik el.

Miskolc helyben alkotó zeneszerzőivel várja a közönséget. Kerek Gábor, Lendvay Péter, Ács Gyula és Siklósi Kristóf október 8-i szerzői estjén túlnyomórészt kamaraformációkban szólalnak meg a művek a nemrég felújított Zenepalotában.

Hannfried Lucke, a salzburgi Mozarteum professzora nemcsak a világ egyik legjobb orgonaművészeként mutatkozik be október 10-én a pécsi bazilikában, de a 20. századi és kortárs zeneszerzők művei után saját kompozícióit, improvizációit is bemutatja.

A fesztivál október 18-i zárónapján Szekszárdra látogat a Budapesti Fesztiválzenekar kamaraegyüttese, amely az Agora Művészetek Házában Ligeti György 6 Bagatell című művét és P. Taffanel g-moll fúvósötösét adja elő. Az esten fellép az Eckhardt vonósnégyes is Joseph Haydn és Samuel Barber egy-egy művével.