Változás holnaptól: csaknem ötszáz gyógyszer ára módosul

Október elsejével csaknem ötszáz gyógyszernek változik az ára: 178 készítmény drágább, több mint 300 gyógyszer viszont olcsóbb lesz szerdától - közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár.

Az OEP közleménye szerint a dráguló készítményekért átlagosan 3,6 százalékkal kell többet fizetni. Az úgynevezett normatív támogatási körben 311, a népbetegségek kezelésére szolgáló gyógyszerért átlagosan csaknem 10 százalékkal kevesebbet kell fizetni a patikákban október 1-jétől. A legjelentősebb ármérséklések a vérnyomáscsökkentők, a koleszterinszint-csökkentők és az antibiotikumok között vannak.

Az emelt és kiemelt támogatott körben (ezek az elsősorban szakorvosok által felírt gyógyszerek) 285 készítményt érint a térítési díj változása: kétszáz gyógyszerért valamivel többet, 85 készítményért kevesebbet kell fizetni októbertől.

Az OEP kiemelte: minden esetben, amikor a betegnek többet kell fizetnie a megszokott gyógyszeréért, van ugyanolyan hatóanyagot tartalmazó, kedvezőbb árú készítmény. Mind a kezelőorvosnak, mind a gyógyszerésznek törvényben előírt kötelessége, hogy ezekről tájékoztassa a beteget.

Mint felidézték: az OEP "vaklicit" néven félévente versenyt hirdet az azonos hatóanyagú gyógyszerek között. Az azonos hatóanyagú gyógyszerek gyártói egymással versenyezve, de egymás árait nem ismerve, árcsökkentést nyújthatnak be készítményeikre annak érdekében, hogy a betegek minél kedvezőbb áron jussanak hozzá a gyógyszerekhez.

"Az OEP felelős gazdálkodóként elkötelezett abban, hogy a lehető leghatékonyabban használja fel a rendelkezésére álló forrásokat" - írták, hozzáfűzve, hogy az ugyanolyan hatóanyagot tartalmazó gyógyszerekhez ugyanannyi támogatást adnak, ha az illetékes hatóság is kimondta: azok egymással helyettesíthető, kicserélhető készítmények.

Az OEP tájékoztatása szerint a vaklicit első teljes évében, 2012-ben 7,5 milliárd forintot takaríthattak meg a betegek. 2013-ban további 2,5 milliárd forinttal csökkentek a betegterhek, így 2013-ban összesen 10 milliárd forinttal kellett kevesebbet fizetniük gyógyszereikért. Az idei eljárások eredményeképp a betegterhek további csökkenése várható - írta az OEP.