Szövetségi kormány felállításáról egyeztek meg a szemben álló felek Dél-Szudánban

Föderális politikai rendszer bevezetéséről és szövetségi kormány felállításáról egyeztek meg Dél-Szudánban az egymással harcban álló felek - közölte kedden a polgárháborús válságban közvetítő, kelet-afrikai államokat tömörítő IGAD regionális szervezet.

A szomszédos Etiópiában zajló egyeztetéseket követően az IGAD illetékese azt mondta, hogy az egységkormány felépítéséről és hatásköréről "jórészt" sikerült megegyezniük a feleknek.

A közvetítők hozzátették, hogy noha a szemben álló dél-szudáni csoportok "elvben" megállapodtak a föderális államberendezkedésről, nem jutottak dűlőre a szövetségi rendszer bevezetésének időpontjáról. Miközben a kormányerők 30 hónapos átmeneti időszak mellett foglalnak állást, a dél-szudáni felkelők képviselői azonnal felállítanák az új kormányt.

Dél-Szudánban tavaly december közepe óta polgárháborús helyzet uralkodik, miután Salva Kiir elnök államcsínnyel vádolta meg júliusban menesztett alelnökét, Riek Machart. Utóbbi ezt tagadja, és azt rója fel Kiir elnöknek, hogy politikai ellenlábasait akarja eltávolítani ilyen módon.

Hosszadalmas tárgyalások után a kormányerők és a felkelők január 23-án egyeztek meg a tűzszünetről, ennek ellenére továbbra is vannak harcok a világ egyik legfiatalabb államában.

A konfliktusban eddig ezrek haltak meg és több mint 1,3 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására. Az ENSZ adatai szerint a menekültek mintegy fele kiskorú. Az összecsapások egyben etnikai színezetűek is: az államfő a dinka, a volt alelnök pedig a nuer népcsoport tagja.