Nagy áradások okoztak gondot Dél-Franciaországban

Hatalmas fennakadásokat okozott a hirtelen jött esőzés Dél-Franciaországban. Montpellier belvárosában a köztereket teljesen elárasztotta a medréből kilépő Lez folyó.

Locsolókkal és markolókkal tisztították a belvárost a dél-franciaországi Montpellierben. "Elég nehéz dolgunk van mert körülbelül 30-40 centiméternyi sárt hordott a víz az utakra" - magyarázta az egyik munkás. A központ még mindig víz alatt áll. A 265 ezer lakosú város köztereit teljesen elárasztotta a medréből kilépő Lez folyó. A Híradónak sikerült utolérnie egy Montpellier-ben élő magyar egyetemistát, aki azt mondta: egy napra teljesen kihalt az amúgy nyüzsgő város.

Kalmár Kristóf beszámolója szerint az egyetem föld alatt lévő előadótermeit és a pincerészleget is elöntötte a víz, több óra elmaradt, a hatóságok pedig arra kértek mindenkit, ha nem muszáj, ne menjenek ki az utcára.

Hétfő óta folyamatosan szakad az eső Dél-Franciaországban. Az áradások hatvan települést érintenek. Emiatt a francia belügyminisztérium természeti katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánította a térséget, több helyen óriási dugók alakultak ki.

Saint Pargoire-ban beszakította az úttestet a hirtelen lezúduló csapadék, de az autókat is megrongálta. Órákon át kényszerpihenőt tartott a francia szupervonat, a TGV is. Voltak, akiket gépkocsijukból vagy az elakadt vonatokból mentettek ki a tűzoltók. Őket iskolákban és koncerttermekben helyezték el. A hatóságokat hétfőn este és kedd reggel több mint ezer helyre riasztották.

Meteorológusok azt mondják, egy nap alatt több mint 300 milliméternyi csapadék esett Dél-Franciaországban, vagyis fele annyi, mint amennyi egész évben szokott.