Fidesz: fenntartható rezsicsökkentést

A kormánytöbbség célja, hogy a megfelelő intézkedésekkel, például az állami közműszolgáltató létrehozásával, fenntartható legyen a rezsicsökkentés folyamata - mondta a fideszes Németh Szilárd.

A kormánypárt rezsicsökkentésért felelős politikusa emlékeztetett, hogy a harmadik rezsicsökkentés harmadik ütemeként szerdától, október 1-jétől 3,3 százalékkal kell kevesebbet fizetni a távhőért. Hangsúlyozta, hogy 2013 januárja óta a távfűtés ára már harmadszor csökken, így például a fővárosi távhőszolgáltatás alapdíja csaknem a 2002-es szintre esik vissza. Közölte: a rezsicsökkentésekkel egy távfűtéses panellakásban élő nyugdíjas házaspár éves megtakarítása körülbelül 78 ezer forintra tehető, egy szintén ilyen lakásban élő négytagú családé pedig 125 ezer forintra.

A rezsicsökkentés pozitív hatásai közül kiemelte, hogy ma már jelentősen kisebb a lakosság "sárgacsekk-adóssága", a családok pedig a náluk maradt pénz jelentős részét a kiskereskedelemben költik el. Hozzáfűzte egyúttal, hogy a magyar vállalkozóknak is olcsóbban kell majd kapniuk az energiát.

A fideszes parlamenti képviselő arról is beszélt, hogy a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) főpolgármester-jelöltje, Bokros Lajos volt az a pénzügyminiszter, akinek idején a teljes energiaszektort privatizálták. "Bokros ma sem változott: a programjában világosan benne van, hogy nem akar monopóliumokat, hanem szabad versenyt. (...) Ez azt jelenti, hogy a rezsicsökkentésnek annyi lenne" - fogalmazott Németh Szilárd.

Azt is megjegyezte Bokros Lajossal kapcsolatban, hogy míg az ő pénzügyminisztersége idején jelentősen nőtt az éves BKV-bérlet ára, addig a mostani budapesti vezetés csökkentette a fővárosi tömegközlekedési bérletárakat.