Az oktatást segítők bérének rendezését kéri az OVSZ

Az oktatást segítő dolgozók bérének rendezését, létszámának valós szükségletek alapján történő meghatározását, munkakörük végzettségnek megfelelő pontosítását kéri többek között az Oktatási Vezetők Szakszervezete Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől.

Hajnal Gabriella, a szakszervezet elnöke, aki a miniszternek címzett levelét kedden az MTI-hez is eljuttatta, kiemelte: szükségesnek látják a pótlékok rendezését, a vezetői, helyettesi és egyéb pótlékok rendszerének felülvizsgálatát.

Fontosnak tartják a túlórák elszámolásának egységesítését, az osztószám módosítását a 22 tanóra alapul vételével. Szeretnék, ha a tankerületek megállapított költségvetéssel rendelkeznének, amelyeket lebontanának egyes intézményekre az átláthatóság miatt.

Az intézmények óraszám-finanszírozásánál az osztálylétszámokat is figyelembe kellene venni - írta Hajnal Gabriella.

Megfogalmazta azon elvárásukat is, hogy az intézményvezetők megbízásánál az iskolahasználók véleménye ellenére ne lehessen kinevezni az egyik fél (alkalmazottak, szülők, diákok) által sem támogatott pályázót. A pályázó kérésére indokolni kelljen a kinevezés elutasítását, a kinevezés időpontja július 1. legyen, hogy a tanévet elő tudja készíteni az új igazgató.

Fontos kérdésnek tartják továbbá, hogy a cafetéria rendszerbe a bankköltség és a helyi közlekedés díjának megtérítése kerüljön bele, és a Nemzeti Pedagógus Kar önkéntes tagsággal folytassa munkáját.

Elvárják azt is, hogy a szakmai és érdekképviseleti szervezetekkel folytassanak érdemi tárgyalásokat az intézményrendszer átalakítása előtt.

Az OVSZ 2008-ban jött létre, és a közoktatás területén vezető, illetve magasabb vezető funkciót betöltő intézményirányítókat tömöríti.