Art Market Budapest 20 ország 500 művészével

Húsz ország mintegy 100 kiállítója, több mint 500 művész több ezer műtárgyát mutatja be az Art Market Budapest (AMB) kortárs képzőművészeti vásáron a Millenáris Park B, C és D épületeinek hatezer négyzetméterén október 9. és 12. között.

Az Art Market mára Kelet-Európa vezető kortárs képzőművészeti vására, Magyarország legnagyobb kortárs kiállítása lett, amely több mint 70 kísérőrendezvényével Budapest kulturális turisztikai vonzerejének egyik fontos elemévé vált - emlékeztetett a rendezvény keddi sajtótájékoztatóján az AMB alapító igazgatója.

Ledényi Attila kiemelte, hogy idén vendégvárosként Berlin mutatkozhat be az Art Marketen: a német főváros mintegy tíz kiállítója több száz négyzetméteren jelenik meg a Millenáris Parkban, de a berlini kortárs művészet külső helyszíneken is feltűnik majd, október 10-én pedig Berlin Napot tartanak.

Az AMB erről az esztendőtől stratégiai partnerségre lép a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal. Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója, a Fesztivál Tanács Operatív Testületének elnöke elmondta: szeretnék a kortárs művészet fogalmát újrapozícionálni, így természetes az együttműködés az Art Markettel, a térség legjelentősebb kortárs képzőművészeti vásárával, ahogy a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ is partnere a CAFe Budapestnek és az Art Marketnek egyaránt.

Kőrösi Orsolya, a Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház és a Robert Capa Központ igazgatója elárulta: idén új kezdeményezéssel jelentkeznek a Millenáris Parkban, és a régió egyetlen kortárs nemzetközi fotóművészeti vásáraként elindítják az Art Photo Budapestet.

Az AMB fotóművészeti szekciójaként létrehozott programsorozat több mint tíz országból vonz Budapestre galeristákat, fotográfiai szakembereket, akik az október 11-i szakmai napon kerekasztal-beszélgetéseken is részt vesznek.

Gajzágó György, a Bergman Galéria tulajdonosa, az általa szervezett sCULTURE szoborprogramról ejtett szót. Elmondása szerint a kezdeményezés célja az utóbbi években méltatlanul mellőzött szobrászat műfaját visszahozni az őt megillető helyre, másfelől impozáns alkotásokkal kültéren is "becsomagolni" az Art Marketet.

Mint hozzátette: a csaknem 130 beérkezett alkotásból Készman József és Kertész László kurátorokkal 30 szobrot választottak ki a kültéri kiállításra - ezek keddtől a vásár október 12-i zárásáig láthatók -, további 30 munkával pedig az AMB standjai között találkozhat majd a közönség.

Ledényi Attila beszámolója szerint ismét megrendezik az Inside Art szakmai programsorozatot, melyre olyan nagynevű szakembereket várnak, mint Szergej Szkaterscsikovot, a Skate Capital Corp. tulajdonosát, Sarah Wilsont, a londoni Courtauld Institute of Art professzorát vagy Anemone Vorstellt, a Berlini Galériák Szövetségének igazgatóját.

Az ingyenesen látogatható vásár részletes programja a www.artmarketbudapest.hu honlapon érhető el.