Aláírták az amerikai-afgán biztonsági szerződést

Aláírták kedden az amerikai-afgán biztonsági szerződést, amelynek értelmében az idei év vége után is maradhatnak amerikai katonák Afganisztánban.

A kétoldalú megállapodást Hanif Atmar afgán nemzetbiztonsági tanácsadó és James Cunningham, az Egyesült Államok kabuli nagykövete írta alá a dél-ázsiai ország fővárosában, egy nappal Asraf Gáni, a nemrégiben megválasztott új afgán elnök beiktatása után. Atmar ezzel egy időben a NATO-val is aláírt egy hasonló megállapodást, amely megadja a felhatalmazást a katonai szövetség Afganisztánban maradásához.

Az elnöki palotában tartott rendezvényt a helyi tévécsatornák élőben közvetítették. Az államfő az aláírást követően hangsúlyozta, hogy Afganisztán "független országként, a nemzeti érdekeket követve írta alá a megállapodást a nép biztonsága és virágzása, valamint a térség és a világ stabilitása érdekében".

Gáni elődje, Hamid Karzai nem volt hajlandó aláírni ezt a szerződést, amely pedig azért fontos, mert decemberben lejár az amerikai és a szövetséges csapatok afganisztáni állomásoztatásának mandátuma, és a NATO harci küldetésének lejárta után az erősen lecsökkentett létszámú amerikai és más erőknek az országban maradásához új jogi felhatalmazásra lesz szükségük.

A biztonsági szerződés értelmében 2015-ben is az országban marad 12,5 ezer külföldi, köztük 9800 amerikai katona, akik főleg az afgán biztonsági erők kiképzésével, tanácsadással fognak foglalkozni és támogatást nyújtanak a helyi fegyveres szerveknek. Jelenleg mintegy 41 ezer NATO-katona állomásozik Afganisztánban, 2012-ben még 130 ezer volt a létszámuk.

Karzai kapcsolata az utóbbi években jelentősen megromlott az amerikai vezetéssel, szakértők szerint azonban a két ország közötti viszony számottevően javulhat az új elnök beiktatása után. A volt államfő azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy "a saját érdekeit követve" akart háborút indítani Afganisztánban.

A tálibok kedden elítélték és az Egyesült Államok "aljas tervének" nevezték a biztonsági szerződést, amelyet szerintük Washington arra akar felhasználni, hogy irányítsa Afganisztánt.

A tádzsik többségű észak-afganisztáni Pandzsir tartomány kormányzója ezzel egy időben arra figyelmeztetett, hogy a térség lakosai fel fognak lázadni, ha Gáni nem tartja tiszteletben a korábbi vetélytársával, Abdulla Abdullával kötött hatalommegosztási megállapodást. Gánit elsősorban az ország keleti és déli részén élő pastu népcsoport támogatja, Abdullát pedig a főként északon élő tádzsik kisebbség.

A hadsereg egyik tisztje kijelentette, hogy a tartományban ő és mások is készen állnak a harcra. "Vannak fegyvereink, ahogy sokan másoknak is Pandzsirban, és harcolni fogunk. Használhatatlanná tudjuk tenni az elektromos hálózatot és a Kabulba vezető utakat, ezek nélkül pedig összeomlana a kormány" - mondta a név nélkül nyilatkozó illetékes.

Az afganisztáni elnökválasztás vitatott kimenetelű második fordulójában részt vevő két jelölt hónapokig tartó huzavona után, szeptember végén állapodott meg az ország új kormányzati berendezkedéséről, amelynek értelmében Gáni lesz az elnök, Abdulla pedig egyfajta miniszterelnöki tisztséget tölt majd be.