Az MSZP elnöksége nem, budapesti párttanácsa támogatja Bokros Lajost

Ez Tóbiás József pártelnök és Kunhalmi Ágnes fővárosi MSZP-elnök nyilatkozataiból derült ki hétfő este Budapesten.

Az MSZP elnökség nem, a fővárosi párttanács viszont támogatja Bokros Lajost, a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) főpolgármester-jelöltjét az október 12-ei önkormányzati választáson.

Kunhalmi Ágnes a közös baloldali jelölt, Falus Ferenc visszalépése miatt összeülő budapesti párttanács megbeszélése után bejelentette, a testület többsége azt kéri, hogy aki le akarja váltani Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármestert, az szavazzon Bokros Lajosra, a demokratikus oldal legerősebb jelöltjére.

Rövid sajtónyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy az MSZP végig a kompromisszumra törekedett, ezért fogadta el az Együtt-PM jelöltjét. Az MSZP-nek volt saját jelöltje, utalt Horváth Csabára, aki most az MSZP II. kerületi polgármesterjelöltje. Mint mondta, a kialakult helyzetben akkor van a legnagyobb esély a változásra Budapesten, ha a liberálisok, az LMP és a PM is egy demokrata jelöltet támogat.

Tóbiás József - pár perccel Kunhalmi Ágnes nyilatkozata után - a Jókai utcai MSZP-székház előtt újságíróknak azt mondta, a párt országos elnöksége nagyon sajnálja, hogy a budapestiek nem szavazhatnak az MSZP főpolgármester-jelöltjére. Ezért a felelősség a jelölőszervezetet és a Demokratikus Koalíciót terheli - jelentette ki.

Mint mondta, arról is vita volt, hogy Bokros Lajos szerepvállalása nem az egyedüli megoldás a főpolgármester-választás tekintetében, ugyanilyen fontos a kerületekben zajló kampány. Ezért az elnökség arra fog buzdítani mindenkit, hogy támogassa a kerületi baloldali polgármesterjelölteket, így a Fővárosi Közgyűlésen keresztül lehet megteremteni a jelenlegi városvezetés kontrollját - foglalta össze a nap folyamán ülésező elnökség álláspontját.

Tóbiás József legitimnek tartja a vitát az országos elnökség és a budapesti párttanács között Bokros Lajos támogatásáról. Az MTI azon kérdésére, mit javasol a baloldali választóknak, szavazzanak-e Bokros Lajosra, az MSZP elnöke közölte, azt javasolja, hogy ha változást akarnak, akkor szavazzanak a baloldali, a baloldali pártok által javasolt polgármesterjelöltekre és képviselőjelöltekre.

Arra kérdésre, hogy ez azt jelenti, hogy a főpolgármesteri szavazólapot ne töltsék ki, ha azon nincs baloldali jelölt, Tóbiás József azt mondta: ilyet nem tud mondani, azt eldöntik a budapestiek.

"Egy értékazonos politikát nem lehet napi árfolyamon mérni", azért mert ilyen helyzetet állítottak elő - mondta, majd úgy folytatta: "mások úgy fogalmaznak, elég demokratának lenni. Nekem ez kevés. Szociáldemokratának kell lenni!"

Kérdésre válaszolva elmondta, nem hiszi, hogy le kellene ülnie Bokros Lajossal, de sikeres kampányt kíván neki. Az MSZP egy baloldali, nemzeti érzelmű párt, amely baloldali jelölteket fog támogatni - jelentette ki.