Hátrányos helyzetű gyerekeknek szeretnének példát mutatni a magyar muszlimok

Magyarországon a közelmúltban terjedelmes elemző cikk jelent meg konkrétumokkal arról, hogy a Magyar Iszlám Közösség is átvesz iskolákat, illetve óvodákat. A szervezet képviselői nyilatkoztak a témáról a Kossuth Rádiónak.

Újsághír jelent meg arról, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2570 tanulóval működteti tagintézményeit az edelényi központú Új Esély Oktatási Központ. Továbbá arról is ír a HVG, hogy a keresztény egyházi szervezetek nem szívesen fogadták ezt, mert iszlám szervezet áll a háttérben.

A Kossuth Rádió megkereste a szóban forgó edelényi iskolát, de az igazgató nem akart nyilatkozni, és Tomor község önkormányzatánál sem tudtak erről. A cikkben szereplő Nagyvisnyó polgármestere, Csőgér Bálint kedves volt, azt mondta, mindenkinek el kellene olvasnia a Koránt és a Bibliát is, és akkor megértenék, hogy mindkettő a szeretetről szól. A településvezető ezen túl nem akart nyilatkozni, még annyit azért elmondott, hogy igen, szerette volna átadni óvodájuk és iskolájuk működtetését az Új Esély Központnak, de az önkormányzati testület nem járult hozzá. Csőgér Bálint falugyűlést hívott össze, ahol kismértékűnek ítélte az elgondolás társadalmi támogatottságát, így elállt a szándékától.
Muszlim iskolafenntartó Borsod-Abaúj-Zemplénben - Szombat reggel

Orosz Mariann, az Új Esély Oktatási Központ fenntartójának képviselője azt mondta, oktatási intézményükben a diákok száma 670-680 körül van, tehát a 2570 főről szóló lapinformáció valótlan – mint mondta, nem is tudja, honnan vették ezt az adatot. A nyilatkozó azt is közölte, hogy a központ alapítója a Magyar Iszlám Közösség, amely a bevett magyarországi egyház egyike.

Orosz Mariann szerint valótlan feltételezés, hogy a gyerekek az iskolában a Biblia helyett a Koránt tanulják. Edelényben és máshol is, ahol a köznevelési megállapodásuk alapján hátrányos helyzetű gyerekeknek próbálnak segíteni, ugyanúgy folyik az oktatás, mint bármely más intézményben, gyerekeknek lehetőségük van választani hittan és erkölcstan között. Ugyanúgy működnek tehát, mint más iskolák, azzal, hogy talán nagyobb hangsúlyt fektetnek a karitatív tevékenységre – tette hozzá.

A fenntartó képviselője arról is beszélt, nem gondolja, hogy nem fogadták őket szívesen a katolikus és református falvakban. Azokban, akik nem ismerik őket és a munkájukat, vannak téves információk – mint ahogy a HVG is jelentős hányadban téves információkra alapozta írását. Emiatt célszerű, ha az érdeklődők felveszik velük a kapcsolatot, akiknek hiteles tájékoztatást tudnak adni a munkájukról – hangsúlyozta. A Kossuth Rádiónak, röviden összefoglalva, annyit mondott, szociális és oktatási hálózat kiépítése, fenntartása, hátrányos helyzetű családok, gyerekek segítése és jelentős karitatív tevékenység jellemzi szervezetüket.

Az Új Esély Oktatási Központnak van óvodája, két-három telephellyel. Általános iskolájuk szintén a központ keretében van, illetve Miskolcon egy magatartászavarokkal küzdő gyerekeket befogadó iskolát működtetnek. A szervezet nem csak Borsod-Abaúj-Zemplénben, hanem az ország más részein is jelen van, szakképző rendszert működtetnek, amelynek Budapesten, Nyíregyházán, Miskolcon és Debrecenben van telephelye.

Bolek Zoltán, az 1988-ban alakult Magyar Iszlám Közösség elnöke azt mondta a Szombat reggelben, nekik ugyanúgy részt kell venniük „a jóban és a rosszban”, ami társadalmi szerepvállalást is jelent a részükről – tevékenyek az egészségvédelem területén, valamint a szociális munkában, oktatásban és a segélyezésben. Ez a muszlimoknak kötelessége, isteni parancs számukra. Hozzátette: jobb, ha ezt szervezeti kereteket között csinálják. Ideológiai nevelést nem folytatnak az oktatási intézményekben, miután a Koránban az szerepel, hogy vallásban nincs kényszer. Az iszlámot tehát nem propagálják, a propagálást legfeljebb a viselkedésük, példamutatásuk jelenthet. Ha valaki úgy gondolja, hogy a muszlim közösség által felmutatott életmód tetszik neki, akkor odamegy hozzájuk, és mondja, hogy ő is muszlim akar lenni.
Interjú Bolek Zoltánnal, a Magyar Iszlám Közösség elnökével iskoláikról, óvodáikról - Szombat reggel

Példájukkal akarják azt is megmutatni, hogy az iszlám nem azonos a média által sugallt képpel, amely szerint a muszlimok terroristák, dzsihádisták, erőszakos emberek. Mint a Magyar Iszlám Közösség elnöke hangsúlyozta, próbálják teljesíteni a Koránban lefektetett isteni parancsokat, a szeretetet, a békét, a segítségnyújtást.

Bolek Zoltán szerint a magyarság már 1400 éve, a honfoglalás előtti időktől kezdve, kapcsolatban van az iszlámmal. Hozzátette: ő is úgy lett muszlim, hogy pozitív példákat látott, utánaolvasott, majd úgy döntött, ez az ő vallása.