Lecsaptak a NAV-osokra - hónapok óta figyelték őket

A gyanú szerint pénzért adott ki nullás adóigazolásokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal két munkatársa. A Híradó értesülései szerint a Nemzeti Védelmi Szolgálat leplezte le őket.

Az M1 Híradójának értesülései szerint a Nemzeti Védelmi Szolgálat hónapokon keresztül figyelte a NAV Észak-budapesti Adóigazgatóságának Nádor utcai ügyfélszolgálatán dolgozó két ügyintéző minden lépését. Titkosszolgálati eszközökkel rögzítették, hogy a két kormánytisztviselő több esetben anyagi ellenszolgáltatásért cserébe úgynevezett nullás adóigazolásokat adott köztartozásokat felhalmozott vállalkozóknak. Úgy tudjuk, a védelmi szolgálat negyven különböző bűncselekményt dokumentált. Összesen húsz cég használhatott fel hamis nullás igazolást, amelyeket közbeszerzési pályázatokon, vagy hitelek felvételénél használtak fel. A két kormánytisztviselő mellett eljárás indult a vesztegető ügyfeleket felhajtó két civil ellen is.

Bognár Kinga, a BRFK szóvivője a Híradónak elmondta, hogy az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós és Gazdasági Bűnözés elleni Főosztálya folytat nyomozást négy fő ellen hivatali vesztegetés elfogadása és más bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.
A feljelentésben a vesztegetés mellett közokirat-hamisítás, hivatali visszaélés és zsarolás is szerepel.

Az ügyben az eddig kihallgatott négy ember mellett további 13-an lehetnek érintettek, akik ellen a rendőrök várhatóan szintén eljárást indítanak. A két ügyintéző munkaviszonyát a NAV előállításuk napján, szeptember 16-n megszüntette.

A két, vesztegetéssel gyanúsított kormánytisztviselő - ha a bíróság bűnösnek találja őket - akár nyolc évet is kaphat. Viszont ha zsarolás miatt is elítélik őket, a büntetési tétel felső határa ebben az esetben már 12 év.