Rétvári: Mélypontról hoztuk fel a népesedési számokat

Nyolc év családpolitikája mélypontra vitte a népesedési számokat - véli az Emmi parlamenti államtitkára. Rétvári Bence a köztévében azt mondta: egy szülőkorú nőre 1,24 gyermek jutott, most ez a szám 1,34 gyermekre ment fel. Szerinte a kormány politikájának köszönhetően a családosok immár társadalmi és anyagi megbecsülésnek is örvendenek.

Nyolc évig egy nem családbarát politika folyt Magyarországon, ez mélypontra vitte a népesedési számokat, egy szülőkorú nőre 1,24 gyermek jutott, most ez a szám 1,34 gyermekre ment fel – jelentette ki Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára az M1 Ma reggel című műsorában.

Hozzátette: véletlenül nem születnek ilyen eredmények, ehhez a jelentős bővüléshez hozzájárult az is, hogy a kormány nagyon sok intézkedést – családi adókedvezmény, a gyes újra három évre szól, óvodák, bölcsődék épülnek – hozott, mely anyagi mellett társadalmi megbecsültséget is eredményezett a családosoknak.

Úgy vélte: a legösztönzőbb ezek közül a családi típusú adózási rendszer, melyben most havonta 20 ezer forinttal több marad egy átlagos keresetű, gyermekes családnál, mint négy évvel ezelőtt. Fontosnak nevezte azt is, hogy a gyes ismét három évre szól, ez 300 ezer forintot hagy a családoknál.

Kiemelte: 133 ezer nővel több dolgozik most, mint négy évvel ezelőtt. Ez szerinte jórészt annak köszönhető, hogy a nők könnyebben tudnak visszamenni a munka világába. Január óta vehető igénybe a gyes, illetve a gyed munka mellett, a lehetőséggel eddig 19 ezer nő élt – tette hozzá Rétvári Bence.

Beszélt arról is: 5 ezer óvodai férőhelyet már megépítettek, és további 7 ezer építése is folyamatban van. Ami pedig a bölcsődéket illeti: az elmúlt négy évben minden öt férőhely mellé egy hatodikat építettek.

Mi megadjuk az ösztönzőket, a gyermekvállalásról azonban a családoknak kell dönteni – fejtette ki. A gyermekvállalás korábban egyenlő volt a szegénység vállalásával, ez morálisan vállalhatatlan – foglalt állást.

Elmondta azt is: problémát jelent, hogy kitolódik a gyermekvállalás, így a harmadik gyermek sok esetben meg sem születik. Ezen próbált segíteni a gyed extra azon intézkedése, mely támogatást biztosít az egyetemi évek alatt, vagy közvetlenül utána szülő nőknek.