A feszültség fokozásával vádolja Szöult Phenjan

Szöul szándékosan akarja fokozni a két Korea közötti szembenállást - közölte pénteken a békés újraegyesítésért felelős észak-koreai bizottság a dél-koreai elnök két nappal ezelőtti beszédére reagálva.

Pak Gun Hje szerdán a lesújtó észak-koreai emberi jogi helyzet javítására és az ország nukleáris programjának felszámolására szólította fel Phenjant.

A KCNA észak-koreai hírügynökség tájékoztatása szerint a bizottság rendkívül veszélyes provokációnak minősítette a dél-koreai államfő beszédét, amely teljes katasztrófához vezethet a két ország közötti kapcsolatokban.

Pak Gun Hje az ENSZ Közgyűlés 69. ülésszakának általános vitáján beszélt. Kijelentette, hogy "Észak-Koreának és a nemzetközi közösségnek meg kellene tennie a szükséges lépéseket az ázsiai ország emberi jogi helyzetét vizsgáló ENSZ-bizottság ajánlásainak megvalósítása érdekében".

A vizsgálóbizottság februárban hozta nyilvánosságra azt a jelentését, amely szerint Észak-Koreában a tekintélyuralmi rendszer fenntartása érdekében emberiesség elleni bűncselekményeket követtek el, rengeteg embert meggyilkoltak, megkínoztak, bebörtönöztek, sokan eltűntek, mások nemi erőszak áldozataivá váltak, magzatelhajtásra kényszerítettek nőket. A számos konkrét eseményt feldolgozó jelentés készítői azt javasolták a világszervezet Biztonsági Tanácsának, hogy terjessze a vizsgálat eredményeit a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság elé.

Pak Gun Hje elmondta, szerinte lehetővé kellene tenni az észak-koreai menekültek számára, hogy megválasszák, melyik országban kívánnak letelepedni. Szakértők szerint ez az üzenet elsősorban a Phenjan szövetségesének számító Kínának szólt, amely nem ismeri el menekültként az észak-koreai disszidenseket, és ennek megfelelően rendszerint visszaküldi őket a határ másik oldalára, ahol súlyos megtorlás a részük. A dél-koreai elnök emellett leszögezte, hogy Phenjannak fel kell adnia atomfegyvereit, amelyek szerinte komolyan fenyegetik a nemzetközi békét. Pak Gun Hje elmondta: ha ezt megteszi, akkor jelentős támogatást kap gazdaság fejlesztéséhez mind Dél-Koreától, mind a nemzetközi közösségtől.