Kutatók éjszakája - Programok Szegeden és Hódmezővásárhelyen

Érdekes, látványos programokkal készülnek a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) karai a Kutatók éjszakájára; több tucat bemutató várja az érdeklődőket Szegeden és Hódmezővásárhelye, pénteken délutántól - közölte Újszászi Ilona, az SZTE Médiacentrumának vezetője az MTI-vel.

Szegeden az SZTE Oktatáselmélet Kutatócsoportja online diagnosztikus mérési rendszerét, az eDiát mutatja be a Szent-Györgyi Albert Agóra Informatóriumában. Az eDia a három fő műveltségi terület (olvasás, matematika és természettudomány) mellett számos képesség (például informatikai műveltség, problémamegoldás, zenei képességek, vizualitás) innovatív értékelését teszi lehetővé. Aki kedvet érez hozzá, felmérheti saját tudását és képességeit, kipróbálhatja az eDia innovatív tesztjeit.

A JGYPK Földrajzi és Ökoturisztikai Tanszék Tudástárában elsőként a GeoArt fotókiállítással várják a nézelődőket. A tárlat a Különleges színek és formák a kanyonok földjén alcímet viseli. A vállalkozó kedvűek kalandozhatnak a vadnyugati nemzeti parkokban is.

A JGYPK Informatika Alkalmazásai Tanszékén Lego robotokkal játszhatnak a kicsik és a nagyok is, majd a JGYPK Interaktív Természetismereti Tudástárban Herman Ottó munkásságát ismerhetik meg, és a nem látható tartományról tudhatnak meg többet. Kiderül az is, hogyan jelenik meg a művészet a kutatásban vagy a kutatás a művészetben.

A JGYPK Kémiai Informatika Tanszékén ifjú kémikusokká válhatnak a vendégek, a JGYPK Technika Tanszékén pedig az energia- és a környezettudatosság áll majd a középpontban.

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán, Hódmezővásárhelyen is számos programmal készülnek. Lesz lézeres lövészet, és a vadászat technikai eszközeinek bemutatása. Csapdák használata a vadgazdálkodásban címmel hallgathatnak meg előadást az érdeklődők. Lesz kórbonctan ,,élőben", képek magokból, termésekből, ki mit tud? az állatokról, interaktív talajtan kicsiknek és nagyoknak, trófeabírálat, csináld magad dísznövény-szaporítás. Szó lesz a ,,tejútról" is, azaz a tehéntől az asztalig bemutatják a tej feldolgozását.

Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában is több tucat program várja az elsősorban mikro-világ iránt érdeklődőket. Egyebek közt szó lesz az agy sejtjeiről, az alternatív elektrofiziológiai eljárásokról, az ultragyors fénykibocsátásról, a lézerszobrászatról és a génmódosításokról.

A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. Biotechnológiai Intézet szegedi részlegében talajmodellezést csinálnak, de szó lesz a baktériumokról és a DNS molekulák megismeréséről is különböző festési módszerekkel.