Kövér: Annyira erős a hazánk, amennyire erősek családjai és települései

Annyira erős a hazánk, amennyire erősek családjai és települései, és annyira erős városunk, amennyire a benne élők össze tudnak fogni, együtt tudnak dolgozni és meg tudják együtt találni a továbblépés lehetőségeit - mondta Kövér László Tökölön, egy negyven férőhelyes új bölcsőde ünnepélyes avatásán.

A házelnök szerint Tökölön a polgármester hosszú éveken keresztül sikeresen elvégezte a munkáját, felmérte az itt élők igényeit és lehetőségeit, megkereste és megtalálta azokat az eszközöket, amelyekkel fejleszteni lehetett. Az Országgyűlés elnöke szólt arról is, hogy a munkába járás és a gyermeknevelés nagy kihívására meg kell találni a körültekintő megoldást, mert ,,a tét óriási - a nemzet jövője". Hangsúlyozta, hogy a támogatási rendszer és az adók átalakítása révén ma anyagi értelemben lényegesen könnyebb gyermeket, főként több gyermeket nevelni, mint 2010-ben. A házelnök felidézte: a közel 38 ezer férőhelyes bölcsődei hálózat kiegészülve a családi napközbeni ellátás szolgálatával immár több mint negyvenezer kisgyermeknek biztosít szakszerű ellátás.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára felidézte, hogy 63 ezer fejlesztést zártak le, illetve zárnak le az elkövetkezendő hónapokban, s ezek kiemelt területe a bölcsődei és óvodai ellátás fejlesztése. Közölte: 2010 és 2014 között megduplázták a bölcsődei férőhelyek számát, 4 800 új bölcsődei férőhely jött létre, ez év végig pedig további 43 intézményben mintegy 1 200 új férőhelyet adnak át. Hozzáfűzte: a napközi otthonok és óvodai intézmények fejlesztésének területén 2010 óta hatvan százalékos bővülést értek el.

A helyettes államtitkár a tököli beruházás kapcsán kiemelte, hogy egy három csoportszobás intézmény jött létre, ahol megduplázódott a bölcsődei férőhelyek száma, valamint új munkahelyeket is teremtettek.

Hoffman Pál (Fidesz-KDNP) polgármester köszöntőjében egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt négy év során minden korábbinál jelentősebb fejlesztések valósultak meg, és négymilliárd forintnyi vagyongyarapodás történt.

A most átadott bölcsőde 210 millió forintból épült - mondta -, amelyhez 150 millió forint volt az állami támogatás, valamint 60 millió forint hitelt vett fel az önkormányzat.

Dants Péterné intézményvezető az MTI-nek elmondta, hogy az új, modern épületben a korábbi 20 férőhellyel szemben 40 jött létre, és eggyel bővült a szobák száma. Hozzátette: meghosszabbodott a nyitva tartás is és négy új munkahellyel bővült az intézmény.

Mint a sajtóközleményben olvasható, az uniós támogatás révén korszerű, megújuló energiaforrást - napkollektoros rendszert - alkalmazó, akadálymentesített épületet kapott a település.